Behandeling

Onze aanpak: herstel van binnenuit
Bij Energie Herstel kijken we verder dan alleen je klachten. We kijken naar het totaalplaatje: jouw lichaam, brein, leven, leefgewoonten, stressfactoren én mogelijkheden. We werken holistisch en stemmen de behandeling volledig af op wat jij op dit moment nodig hebt. Samen gaan we op zoek naar wat er wél mogelijk is.

Krijg grip op jouw zenuwstelsel
Een belangrijk onderdeel van onze aanpak is inzicht krijgen in hoe jouw zenuwstelsel werkt. Wat gebeurt er in jouw lijf als je langdurig overbelast bent? Hoe reageert jouw systeem op stressprikkels? En waarom is het soms zo lastig om te ontspannen, zelfs als je daar bewust voor kiest?

Bij Energie Herstel leer je hoe jouw autonome zenuwstelsel werkt – het systeem dat onbewust schakelt tussen actie en rust. Je ontdekt hoe stress zich opbouwt, hoe spanning zich in het lijf vastzet en – nog belangrijker – wat jij nodig hebt om écht op te laden. Je leert spanning herkennen én ontladen, zodat jouw lichaam weer de kans krijgt om te herstellen.

Door middel van heldere uitleg en praktische oefeningen helpen we je schakelen van spanning naar ontspanning. Niet met een quick fix, maar met kleine, haalbare stappen in jouw tempo. Onderweg onderzoeken we samen wat voor jou werkt – en wat niet. En we kijken eerlijk of wat wij aanbieden volledig aansluit op wat jij nodig hebt.


Van inzicht naar invloed
Inzicht is waardevol, maar het gaat vooral om de toepassing in jouw dagelijks leven. Daarom nemen we ook jouw gewoonten, energieverdeling en dagindeling onder de loep. Wat kost je energie? Wat geeft je veerkracht? Je leert jezelf beter kennen en ervaart steeds meer grip op je herstelproces.

We denken ook vooruit. Wat heb jij nodig om niet alleen te herstellen, maar ook op de lange termijn gezond en in balans te blijven? Welke keuzes passen bij wie jij bent, en hoe kun je die vertalen naar de praktijk van alledag?

Samen waar nodig
In sommige gevallen is ergotherapie alleen niet voldoende voor optimaal herstel. Bijvoorbeeld wanneer er veel emotionele ballast vanuit het verleden meespeelt. In zulke situaties kunnen dagelijkse aanpassingen en inzicht helpend zijn, maar niet genoeg. Als we merken dat er meer nodig is, bespreken we dit open en eerlijk met jou. We denken met je mee over vervolgstappen – altijd in afstemming, en nooit zonder jouw instemming.

Dankzij ons brede netwerk van samenwerkingspartners kunnen we soms snel schakelen met andere zorgverleners of aanvullende behandeltrajecten.

Wat is ergotherapie?

Ergotherapie is een therapie die zich richt op de zelfredzaamheid van de mens. Wanneer je door welke reden dan ook bepaalde activiteiten niet (meer) kunt uitvoeren, wordt er gekeken naar mogelijke oplossingen. Deze kunnen zijn; Inzet van compensatiestrategieën, het (opnieuw) aanleren van vaardigheden en/of hulpbronnen van de omgeving inzetten zodat jij weer zo zelfstandig mogelijk kunt functioneren in jouw eigen omgeving.

Ergotherapie richt zich niet op de aandoening of de klacht als zodanig (beschikt wel over voldoende medische achtergrond kennis), maar kijkt hoe jij met deze klacht kan leren omgaan. Jij en jouw dagelijkse omgeving staan centraal. Wanneer jouw activiteiten op een bepaalde manier worden verstoord, wordt onderzocht wat de oorzaak is van deze problemen. Daarbij wordt uiteraard rekening gehouden met jouw voorkeursleerstijl en karakter.

De basisprincipes van ergotherapie sluiten naadloos aan op de aanpak die nodig is om te herstellen van stressklachten, een disbalans in energieverdeling, een burn-out of bore-out.

Alle methodes die vanuit de ergotherapie worden toegepast zijn wetenschappelijk bewezen effectief en bevorderen het herstel van klachten.