Bore-out

Dagelijks zie ik in mijn praktijk mensen met klachten, die door de huisarts, bedrijfsarts of een andere specialist naar mij worden doorgestuurd. Zij zijn uitgevallen in hun dagelijkse bezigheden, werk of studie. De aanmeldvraag is vaak: herstellen van uitputting en werk of dagelijkse bezigheden hervatten.

Wanneer ik iemand voor het eerst zie, maken we kennis en ben ik benieuwd naar hun verhaal, achtergrond en het ontstaan van de klachten. Soms komt er een heel gedetailleerd verhaal, maar soms ook niet. Vaak genoeg zie ik mensen die niet onder woorden kunnen brengen hoe ze in deze situatie terecht zijn gekomen, laat staan dat ze weten hoe ze hier uit moeten raken. Om een start te kunnen maken, geef ik altijd een toelichting op de redenen waardoor wij als mens uit balans kunnen raken. Dit kan zijn door overbelasting die ons uitput, maar dit kan ook zijn door onderbelasting, te weinig uitdaging en te weinig prikkels, waardoor instorting kan ontstaan. Dit laatste is regelmatig een eyeopener waar veel mensen nog nooit van hebben gehoord.

Als ik een schatting zou moeten maken, denk ik dat 40% van de mensen die ik zie, zijn ingestort door te weinig uitdaging. In plaats van een burn-out hebben zij te maken met een bore-out. Dit is het tegenovergestelde van een burn-out, maar uit zich met vergelijkbare klachten, waardoor mensen hun eigen klachten niet altijd kunnen verklaren.

Hoe kan het dat je kan uitvallen door te weinig uitdaging? Dit komt omdat verveling hetzelfde systeem triggert in je lijf en in je brein als wat er gebeurt bij overbelasting. Echter de weg naar herstel is heel anders, zodat het noodzakelijk is om te weten of je klachten hebt opgelopen vanuit een bore-out of vanuit een burn-out. Zo moet iemand voor zijn herstel van zijn burn-out leren remmen, nee leren zeggen en prioriteiten leren stellen. Terwijl iemand met een bore-out op zoek moet gaan naar waar hij wel door wordt uitgedaagd. Dit laatste is ontzettend lastig wanneer je door de tijd heen inactief en passief bent geraakt door de situatie waar je in zit. Om deze reden is het herstel van een bore-out vaak moeilijker dan een burn-out. Om de vicieuze cirkel van een bore-out te doorbreken, moet je namelijk weten wat je leuk vindt, waar je warm van wordt en wat jouw interesses zijn. Dit zijn nou net de dingen welke jij de afgelopen tijd bent kwijt geraakt. 

Durf jij jouw leven anders in te richten?

Wat zijn nou typische signalen van een bore-out? Slecht kunnen slapen, aanhoudende vermoeidheid, uitstelgedrag, een laagzelfbeeld, weinig zicht op eigen kwaliteiten en somberheid. Maar wat ik ook veel hoor in de praktijk, is dat dit de mensen zijn die op maandag weer toe leven naar het weekend. Die de dagen en de uren aftellen en die letterlijk naar de klok kunnen staren totdat er weer een uur om is.

Meestal is het zo dat diegene zichzelf in veel situaties onderschat, vanuit zijn natuur niet graag als eerste aan iets nieuws begint, liever uitdagingen uit de weg gaat, of liever de kunst af wil kijken bij een collega, waardoor alle nieuwe projecten aan zijn neus voorbij gaan. Onder een bore-out ligt vaak de angst om te falen ten grondslag, een hoge mate van perfectionisme waarbij de lat zo hoog wordt gelegd dat het geen zin heeft om überhaupt aan de taak te beginnen. 

Herken jij je in dit verhaal? En ben jij bang dat jij een bore-out hebt of ben je bang er een te krijgen? Ergotherapie praktijk Energie Herstel, kijkt graag met jou mee, hoe jij deze vicieuze cirkel en patronen kan doorbreken om klachten te voorkomen of om hiervan te herstellen.