Coronacrisis

8 tips om zo effectief mogelijk thuis te werken of te studeren:

In mijn omgeving, in groepsappen, op social media, maar ook van cliënten hoor ik dat deze nieuwe manier van werken of studeren soms lastig is. Het vraagt veel zelfdiscipline om zelfstandig aan je eigen bureau aan de slag te gaan en anderzijds leg je jezelf snel een te hoge druk op. Belangrijk om te beseffen is dat deze situatie niet normaal is. Probeer jezelf niet gek te maken en baaldagen horen er ook echt bij.

Op social media zie ik regelmatig feeds en posts voorbijkomen van de zelf gecreëerde thuiswerkplekken, de aanwezige afleiding, de andere manieren van pauzes nemen, foto’s van koffie in de tuin maar ook opmerkingen zoals: “En hoe dan straks weer aan de slag?”.

Wellicht heb jij wat aan deze tips. Misschien doe je sommige dingen al, misschien wil je eens wat andere dingen uitproberen? Of misschien maakt het je bewuster van het feit wat voor jou zou kunnen helpen. Pik er gewoon wat uit waarmee jij er voor jou, binnen jouw mogelijkheden het beste van kan maken.

Tips:

1. Creëer een vaste ochtend routine waarin je jezelf klaar maakt voor de dag. Hierdoor zet je je brein klaar voor je werkdag en voel je jezelf vaak prettiger. Ook wanneer je via beeldbellen contacten aangaat voel je jezelf hierdoor een stuk prettiger. Naast dat het je brein helpt beter aan je dag te beginnen.

2. Creëer een fijne omgeving waar jij je het beste kan concentreren. Het liefst een aparte kamer, dus niet de plek waar je ook eet, tv kijkt of andere manieren van ontspanning normaal gesproken uitvoert. Dit houdt een goede scheiding tussen werk en privé. Als dit niet mogelijk is, zoek dan een plek die je daarna weer kan opruimen zodat wanneer jij ‘vrij’ bent, je je werkspullen niet ziet staan. Als je klaar bent met werken, blijf er dan ook niet zitten om bijv. nog iets anders te doen. Maar ruim je spullen op en ga naar een andere ruimte of op een andere stoel zitten. Hierdoor train je je brein dat wanneer je op die plek zit, aan die stoel je dan in de werkmodus komt.

3. Wanneer je afleiding hebt van huisgenoten en of kinderen en je kan niet in een aparte ruimte werken, kan het helpen om een koptelefoon op te zetten. Vertel je omgeving dat wanneer jij aan het werk bent je deze op hebt. En dat zij jou dus dan niet mogen storen. Dit maakt voor jouw omgeving duidelijk wanneer ze jou wel en niet kunnen benaderen voor vragen, ook al ben je in dezelfde ruimte.

4. Creëer ritme en structuur in je werkdagen. Ook wanneer de werkzaamheden niet per se vragen om een bepaald tijdstip. Het helpt je brein in “effectief zijn” om taken in te plannen en gebruik te maken van blokjes. Door vaste afspraken in je agenda te noteren blijf je scherp. Ook wanneer je een baan hebt waarbij je niet per se vaste werktijden hebt, creëer deze dan voor jezelf. Anders gaan werk en privé meer door elkaar heen lopen, wat je effectiviteit niet vergroot. Wanneer je moeite hebt om op tijd te beginnen en je hebt collega’s, kan je zelfs met collega’s afspreken om bijv. met Microsoft Teams altijd op hetzelfde moment te starten. Log dan in wanneer je gaat starten en wens elkaar een fijne werkdag of maak een korte social talk. Dit zorgt ervoor dat je op tijd begint. Ook is een eindtijd voor jezelf bepalen essentieel.

5. Spreek deadlines af met collega’s of mensen in je omgeving. Een deadline alleen met jezelf is moeilijker aan te gaan dan wanneer je dit hebt afgesproken met anderen. Wat ook kan helpen is elke ochtend of de dag ervoor uitspreken naar iemand in je omgeving wat je allemaal aan werktaken gaat doen. Dit helpt jezelf scherp te houden en een planning te hanteren, maar het creëert ook verantwoordelijkheidsgevoel.

6. Wanneer je jezelf eenzaam voelt of het beste kan werken met collega’s om je heen, kan je bij sommige werkzaamheden je live-video-bel-account aanzetten. Zeker als je werk gebaseerd is op het werken in projecten. Door het live video bellen, hoor je je collega’s typen en ook werken. Hiernaast kan je elkaar tussendoor vragen stellen en weerhoudt het jou om niet tussendoor afgeleid te worden. Het zorgt voor een stuk sociale controle waardoor je effectiever kan gaan werken, als dit bij jou past.

7. Ondanks dat je thuis werkt, neem echt pauzes. Ontdek voor jezelf in deze nieuwe setting wat een pauze moment is. Ga bijv. een rondje wandelen, in de tuin zitten of even op de bank een artikel in een tijdschrift lezen. Onderzoek ook wat voor jou ‘opladend’ is om daarna weer fris aan de slag te kunnen.

8. Beweeg elke dag en ga minimaal één keer per dag naar buiten. Dit is essentieel voor je brein om het vol te houden. Door elke dag te bewegen kan je je beter focussen tijdens werkmomenten. Wandelen, yoga, een rondje fietsen, combineer het met even buiten zijn als dat mogelijk is. Door deze afwisseling voel je jezelf aan het eind van de dag prettiger en is het bewezen dat je slaapkwaliteit beter wordt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *