Coronacrisis

Nieuwsdieet

Een jaar geleden las ik het boek ‘Het nieuwsdieet’ van Rolf Dobelli. In zijn boek legt hij uit waarom hij in 2010 radicaal is gestopt met het volgen van de actualiteiten en wat dat hem opleverde. Namelijk: het minder in contact komen met ellende, het zelf kunnen kiezen van informatie waarmee hij zijn hoofd vult en sinds dat hij dat doet doet ervaart hij meer rust en heeft hij het idee dat hij niks… relevants mist. Dit leek mij wel wat. Zijn boek inspireerde mij in mijn zoektocht naar meer rust in mijn hoofd en meer tijd voor de dingen die er toe doen.

Ik moet zeggen dat dit resulteerde in het feit dat ik op het begin toen corona net Nederland binnendrong, nog niet helemaal op de hoogte was van de heftigheid van het virus en wat het exact met China had gedaan. Omdat ik toch wel door kreeg dat dit serieus was, heb ik mezelf gelijk ingelezen wat de effecten zouden kunnen zijn. Lang leve internet en deze online wereld.

Wat ik aan mezelf merkte toen ik meer informatie ging verzamelen was totale paniek. Een aantal dagen of misschien wel twee weken was ik totaal van slag en volgde ik het nieuws in heel Nederland omtrent het corona virus op de voet. Gek werd ik ervan. Met angst keek ik naar de oplopende cijfers van besmetting en de toestanden in de gezondheidszorg. Ik merkte dat ik er niet meer goed van ging slapen en haalde allerlei complot theorieën over het ontstaan ervan in mijn hoofd. Met ieder nieuws detail wat werd aangevuld en versterkt.

Nog steeds volg ik de belangrijkste details door elke pers conferentie te volgen. Maar sinds anderhalve week probeer ik mezelf te beschermen tegen alle andere nieuws actualiteiten hier omheen, zoals door niet de hele voorbeschouwing en nabeschouwing te kijken. En alle berichten op Facebook over jong overleden personen niet aan te klikken, maar over te slaan. Het is nog steeds vreselijk wat er elke dag gebeurd en daar loop ik ook niet van weg. Maar door het nieuws te filteren en mezelf te richten op wat echt relevant is zoals de opgelegde maatregelen en wat dit betekent in het dagelijks leven voor mezelf en de mensen om mij heen, ervaar ik iets meer rust en dat maakt het behapbaar.

Nog steeds heb ik af en toe doemsenario’s in mijn hoofd en vraag ik mij dagelijks af hoe Nederland en de mensen om mij heen hieruit gaan komen. Maar de totale paniek is weg. Als deze hele situatie over is, ga ik weer over naar het helemaal overslaan van de nieuwsfeiten. Door af en toe recente podcasts te luisteren, vlogs te volgen en zijdelings Jinek eens aan te zetten, heb ik nog steeds het idee dat ik voldoende mee krijg. Hiermee behoud ik ruimte en rust mijn hoofd.

Hoe is dat voor jou? Volg jij al het nieuws op de voet? En wat doet dit met jou? Geïnspireerd om ook eens minder het nieuws te volgen? Of deed jij dit om dezelfde redenen al? Meer weergeven

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *