Coronacrisis

Verplicht staycation?

Daar zitten we dan, begin mei, midden in de corona crisis. Rutte zei het al eind maart in een persconferentie over de meivakantie: boek niet! Maak geen plannen voor de meivakantie, paasdagen en lange weekenden. Inmiddels lijken deze regels ook op aankomende zomer van toepassing. En dat voelt voor veel mensen uitzichtloos.

Die lang verwachte vakantie waar iedereen zo aan toe was lijkt niet meer door te kunnen gaan.
Hoe ga je hiermee om? En wat zijn de alternatieven?

Belangrijk om te onthouden is dat ‘vakantie’ een mindset is en geen bestemming. 

Vakantie en vrije dagen zijn in het leven geroepen omdat uit onderzoek is gebleken dat een onderbreking van werk en het hebben van rust noodzakelijk is om het werk op lange termijn vol te kunnen houden. Even niets moeten, geen deadlines, geen vergaderingen, geen to-do lijstjes en je hoofd helemaal kunnen leeg maken. 

En juist dat is ook in deze periode noodzakelijk. Niet alleen om de werkgevers te ontlasten van de bulk vakantie dagen die nu open blijven staan, maar vooral om jezelf te ontlasten. Al langere tijd proberen wij het thuis werken of het werken in een andere situatie zo goed mogelijk te combineren in deze gekke corona wereld. Of je nu wilt of niet hier komt extra stress bij kijken. En daarom is het extra belangrijk om hiervan te herstellen. Af en toe een vrije dag opnemen kan al helpen om dit werkritme en deze stress te doorbreken en dus ook verzuim te voorkomen.

Overal hoor je dat mensen liever hun vakantie dagen opsparen en inzetten wanneer zij ook daadwerkelijk ‘op vakantie’ kunnen. Dit heeft er alles mee te maken dat wij ‘vakantie’ als Nederlander associëren met ‘op vakantie’ gaan. Met het vliegtuig bijzondere plekken bezoeken en andere culturen beleven. Maar kwam je hier altijd uitgerust van thuis? En kan het ook niet gewoon anders?

Misschien staan we dit jaar als Nederlander voor de uitdaging, die iedereen nodig had. Hoe kom ik thuis tot rust. Hoe stap ik uit mijn routines? Wat verlaagd mijn stress niveau in mijn eigen omgeving? En hoe richt ik een staycation in? 

Hier enkele tips en opties voor een onbezorgd weekje thuis op stayocation:

 • Richt je tuin of je woonkamer gezellig in zodat je zin krijgt om daar te gaan zitten, liggen en leven.
 • Maak een lijstje met activiteiten die je graag zou willen doen in je vakantie en probeer deze creatief om te zetten naar de mogelijkheden die je thuis hebt.
 • Zorg voor voldoende lees of luistervoer, wat je voor een vakantie ook zou doen.
 • Berg je thuiswerkplek op, zet je werktelefoon uit en zorg dat alle werkspullen uit het zicht zijn.
 • Haal of bestel ‘vakantie boodschappen’ wat jij graag op vakantie eet of drinkt (maak die lekkere cocktail voor op je eigen terras).
 • Slaap uit, neem langer een douche of een bad.
 • Slaap eens in een andere ruimte, sleep je matras naar de woonkamer zet een tent op in je tuin of slaap eens op de logeerkamer, dit haalt je uit je routines.
 • Zoek de natuur op (als dat in jou omgeving mogelijk is)
 • Vul een zwembadje in je tuin of op je balkon en creëer je eigen vakantie vibes met een Spaans muziekje op de achtergrond.
 • Bestel eten bij je favoriete thuisbezorg service zodat je voor je gevoel ‘lekker uit eten bent’.
 • Maak wat foto’s voor in je ‘vakantie boek’, want dit is echt DE vakantie om nooit te vergeten. 
 • Maak eens een wandeling of fiets een route in jouw omgeving die je nog niet kent, zo krijg je het gevoel dat je in een andere omgeving bent.
 • Huur een bootje met mooi weer en trakteer jezelf onderweg op een zelfgemaakte picknick.
 • Speel spelletjes samen aan tafel in de tuin of op je dakterras.
 • Koop die roddelblaadjes die je normaal gesproken op het strand leest, maar lees ze nu lekker op je handdoekje in de tuin.

Een vakantie zonder inpakstress, zeker geen vertraging om op je eindbestemming aan te komen, lekker low budget en alles bij de hand.

Fijne vakantie, maak er iets onvergetelijks van! Ohja en vergeet je oma geen kaartje te sturen.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *