Energie Herstel

Waar moet je op letten als je na 2 jaar ziek uit dienst gaat?

Wanneer je als werknemer twee jaar ziek bent dan volgt er meestal ontslag of een gedeeltelijk ontslag. Dit is iets wat je helaas meestal niet kunt tegenhouden. Na twee jaar ziekte is namelijk het ontslagverbod wegens ziekte opgeheven. En als je werkgever je niet meer in dienst wilt houden, dan houdt het meestal hierbij op. Ook als jij nog mogelijkheden voor aangepast werk ziet, je bent na 2 jaar niet meer beschermd voor ontslag. Dus meestal volgt dit dan ook. Dit is vaak een hele nare situatie. Soms is afscheid nemen al geleidelijk gegaan en heb je je collega’s al langere tijd niet gezien. Maar zeker wanneer jij lange tijd gezond ergens hebt gewerkt, voelt het altijd verliezen als je door ziekte een organisatie moet verlaten.

Omdat ik helaas regelmatig meemaak dat mensen worden uitgezwaaid na twee jaar en hier ook wel eens arbeidsvragen over komen, wil ik middels deze blog hier wat informatie over delen. Hopelijk kun je met wat tips alert zijn voor het goed afhandelen van deze situatie. Wanneer alles al erg veel is, er veel verdriet en verlies bestaat, kunnen hierin snel fouten ontstaan omdat mensen er maar liever vanaf zijn. Maar een ontslag goed regelen is ontzettend belangrijk voor jezelf. Het is voor jou fijn om te weten waar je moet letten en waarom een werkgever soms bepaalde voorstellen doet.  

Veel cliënten willen graag in goede harmonie zaken afsluiten. Andere zijn blij dat het einde van een gespannen relatie met een werkgever in zicht is. Of je nu een goede of slechte verstandhouding hebt met je werkgever. Het inschakelen van een jurist bij het regelen van je ontslag, is voor iedereen handig en verstandig. Vaak hebben werkgevers dit nog niet vaak voor de hand gehad en maak jij ook beslissingen vanuit emotie. Vooral in het overeenkomen van de transitievergoeding (waar jij recht op hebt worden vaak fouten gemaakt. Deze fouten kan jij vaak in jou voordeel, door een jurist in de hand te nemen, hiermee voorkomen.

Waarom het voorstel of je je toch niet wilt beter melden?
In de praktijk hoor ik vaak terug dat een werkgever vraagt aan een medeweker om alsnog beter uit dienst te gaan. Besef je dat het voordeel van ’100% beter uit dienst gaan’ vooral voor de werkgever is. De werkgever moet namelijk voor iedere medewerker die ziek uit dienst gaat een verhoogde WGA premie betalen. Dus dit zit er vaak achter, dat ze dit jou dan voorstellen. Als voordeel voor jou wordt er dan vaak geschetst dat je vanuit een WIA moeilijker een baan vind dan vanuit een werkloosheid positie. Maar vergeet niet dat jij niet voor niets niet 100% beter bent. Dan is de terugkeer naar werk wel of geen WIA uitkering altijd lastiger als vanuit een werkende positie. Ook omdat je je belastbaarheid dan moeilijker kan toetsen.

Uiteraard hebben sommige werkgevers echt het beste met je voor. Maar besef je wel dat dit niet meer gaat om jou als trouwe medewerker maar ook om geld en de organisatie. En juist als jij door de bomen het bos niet meer ziet, nog aan het verwerken bent dat je die baan niet kan behouden, is een compromis hierin snel gemaakt. Zeker wanneer je hierin onvoldoende achtergrond kennis hebt.

Werkgevers kunnen jou na de 2 jaar ziekte in loondienst, op twee manieren uit dienst laten gaan:

Namelijk via een ontslagvergunning bij het UWV of via een vaststellingsovereenkomst (VSO). Via een ontslagvergunning bij het UWV, geeft het UWV akkoord voor ontslag (na 2 jaar) en wordt er zonder instemming van jou afscheid genomen van jou binnen het bedrijf. Bij een VSO werkt dit anders heb jij ook een zekere mate van instemmingsrecht. Over het algemeen wordt er vaker gebruik gemaakt van een VSO als van een ontslagvergunning bij het UWV. Binnen een VSO kunnen er persoonlijke afspraken worden opgenomen zoals bijv. uitbetaling van verlofdagen etc. Laat een VSO altijd nakijken door iemand met een juridische achtergrond al voor je dit tekent.

Laat een opgemaakte VSO altijd juridisch checken, ook al is de band goed tussen jou en je werkgever. Werkgevers doen dit klusje ook niet dagelijks, waardoor ze kennis kunnen missen in het berekenen van jou transitie vergoeding. Maar ook omdat het hierin vaak over geld gaat, spelen grotere zaken dan dat ze jou als werknemer hebben gewaardeerd.

Als je WIA beslissing uitslag te laat is kan jij en/of je werkgever het UWV in gebreken stellen. Hoe je dit doet, lees je hier.  

Waarom hebben werkgevers haast om ontslag te regelen?
Een werkgever krijgt de transitievergoeding na twee jaar ziekte gecompenseerd/terug van het UWV. Echter is dit maar tot aan het moment van twee jaar ziekte. De transitievergoeding die na twee jaar ziekte blijft doortellen krijgt de werkgever niet vergoed. Daarom hebben sommige werkgevers haast om het ontslag zo snel mogelijk na twee jaar ziekte te regelen. Maar aangezien dit niet in jou voordeel is, ben jij in je recht om dit niet te tekenen zonder uiteindelijke WIA beslissing. Ook werkgevers kunnen het UWV om deze reden in gebreke stellen, indien een beslissing lang duurt (zie informatie hierboven).

Wanneer een werkgever dreigt om hierdoor niet meer voor een VSO te gaan maar voor een ontslagvergunning bij het UWV (omdat hij hierin geen toestemming van jou nodig heeft) rest jou hierin helaas geen keuze. Maar als er ruimte of een mogelijkheid bestaat het uit te stellen tot de WIA beslissing er is, zou ik deze ruimte zeker pakken.

Waarom heeft een VSO ook jou voorkeur?

Nog een belangrijk punt om voor een VSO te gaan in plaats van een ontslag vergunning is de onderhandelingsruimte over je transitie vergoeding. Binnen een VSO zit er onderhandelingsruimte in je transitie vergoeding, waar dit bij een ontslag vergunning vast ligt. Juristen kunnen voor jou je transitie vergoeding berekenen. Laat dit ook door een jurist doen. Want in deze berekening gaat het nog vaak mis, aangezien veel factoren een rol spelen bij de hoogte. Juristen zijn altijd op de hoogte van alle factoren die voor jou van positieve invloed kunnen zijn. Dan weet jij zeker at jij met het juiste bedrag akkoord gaat.

Dus neem een jurist in de arm en regel je ontslag zo als kan zo goed mogelijk. Succes!


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.