Energie Herstel

Vakantiegevoel creëren en bij thuiskomst vasthouden

De zomerperiode en de vakantie is voorbij. De scholen zijn weer begonnen en we komen weer in het ritme van de dagelijkse praktijk. Terug naar structuur, ritme, regelmaat maar ook terug naar de deadlines, druktes en stress.

Heb je net vakantie gehad? Had jij het gevoel tot rust te zijn gekomen? Maar zit je hoofd weer volledig in de werkmodus? Helaas is dit heel normaal. Een vakantiegevoel kunnen we niet eindeloos vasthouden, wel kunnen we dit even verlengen. Uit onderzoek blijkt dat een vakantiegevoel maximaal 2 tot 4 weken kan worden verlengd bij thuiskomst. Hoe doe je dit? Waarom is vakantie zo belangrijk? En heb jij daadwerkelijk dat ‘vakantiegevoel’ gehad?

Wanneer jij bij terugkomst merkt dat je hoofd alweer snel vol zit met lijstjes van wat je allemaal nog moet doen en je staat weer in standje regelen en organiseren? Dan denk je misschien, heeft vakantie wel zin gehad? Als jij je vakantie hebt gebruikt om vakantie te vieren en ook daadwerkelijk het ‘vakantiegevoel’ hebt gehad, dan heeft vakantie zeker zin gehad. Je had mogelijk alleen dit vakantiegevoel langer willen vasthouden.  

Heb jij het ‘vakantiegevoel’ niet gehad? Dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. In de praktijk spreek ik veel mensen die aangeven van vakantie naar vakantie te leven en hierbij de dagen en de weken af te tellen, vanaf hun eerste werkdag. Het kan zijn dat jij vakantie fijn vindt en daarom al uitkijkt naar de volgende. Maar als je al begint met aftellen vanaf je eerste werkdag is dit meestal geen goed teken. Dan is voor jou vakantie blijkbaar noodzakelijk om jezelf niet ziek te hoeven melden. Vakantie is dan een adempauze om te kunnen herstellen om de periode van werk hierna weer te overleven. Dit laatste is natuurlijk niet de bedoeling van vakantie. Je mag echt wel even uithijgen en bijkomen maar wanneer jij je hele vakantie nodig hebt om te herstellen en ook aangeeft geen ‘vakantiegevoel’ te hebben gehad, ga dan bij jezelf eens na hoe dit komt. Vaak is er dan meer aan de hand? Hulp nodig om hiervan te herstellen? Energie Herstel denkt graag hierin met jou mee.

Waarom is vakantie en het ‘vakantiegevoel’ ervaren zo belangrijk?
Vakantie hebben, vakantie houden of op vakantie gaan is belangrijk om jezelf op te laden. Af en toe een vrije dag of een vakantie inplannen, is goed voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat weekenden alleen niet voldoende zijn om op te laden. In landen waar werknemers een beperkt aantal vrije dagen hebben, zoals in de VS, lopen mensen mede hierdoor meer risico op hart- en vaatziekten.

Verder blijkt uit onderzoek dat iemand die vakantie neemt, 28 procent gelukkiger is met zijn baan dan iemand die hierin weinig tot geen onderbrekingen kent. Vakantie maakt productiever, het brein komt na wat ademruimte en door reizen hierna makkelijker op nieuwe ideeën. En regelmatig vakantie nemen verkleint de kans op uitval met een burn-out.

Heb jij wél het ‘vakantiegevoel’ gehad? Maar had jij deze wat langer willen vasthouden of eerder willen creëren? Hierbij 15 praktische tips welke jou eerder in de vakantiestemming doen komen en jou helpen het vakantiegevoel in de toekomst langer vast te laten houden:

 1. Blok voordat je vakantie hebt, je laatste werkdag voor opruimactiviteiten.
 2. Zet één dag te vroeg je afwezigheidsmelder aan, zodat je niet meer ad hoc problemen hoeft op te lossen.
 3. Blok alvast je eerste werkochtend bij terugkomst voor het inlezen van je mail. Plan voor deze opstartwerkzaamheden meer tijd dan dat je denkt nodig te hebben. Dat praatje bij terugkomst met die collega, helpt jou om je vakantiegevoel langer vast te houden.
 4. Stop indien mogelijk op je laatste werkdag eerder, zodat je bewust je vakantie in gaat.
 5. Vier je eerste vakantie avond/dag.
 6. Besteed op of in je vakantie meer geld aan ervaringen dan aan materialistische aankopen. Gelukshormonen welke worden aangemaakt bij het opdoen van ervaringen, blijven langer hangen en zijn achteraf makkelijker  weer op te roepen.
 7. Deel foto’s en verhalen tijdens je vakantie niet op social media maar doe dat bij terugkomst. Door het zien van de foto’s beleef je de mooie momenten opnieuw.
 8. Doe tijdens je vakantie één activiteit die je nog nooit hebt gedaan, deze nieuwe ervaring maakt dat het brein makkelijker structuren van thuis kan loslaten.
 9. Besteed aandacht aan je laatste vakantiedag. Zorg dat je nog niet in de actiemodus schiet (dus geen dingen regelen, bijlezen of lijstjes afwerken). Vier deze dag nog echt ‘vakantie’. Dit maakt dat je brein makkelijker het vakantiegevoel vasthoudt.
 10. Begin je eerste werkdag na de vakantie op de woensdag in plaats van op maandag. Een eerste korte werkweek verlengt jouw vakantiegevoel.
 11. Laat je afwezigheidsmelding de eerste dag na jouw vakantie nog even aanstaan. Hierdoor word  jij tijdens het opstarten nog niet gestoord.
 12. Denk terug aan de fijne momenten van afgelopen vakantie maar droom ook alvast over mogelijkheden in een volgende vakantie.
 13. Creëer in de eerste weken bij thuiskomst van een vakantie, extra rust momenten. Plan bijv. 1 of 2 avonden per week, activiteiten welke je doen denken aan vakantie. Ga ’s avonds eens picknicken in de natuur, haal eens een ijsje in de stad, vermijd nog even tv-avonden door een lange wandeling te maken of ga zwemmen bij dat meertje om de hoek, kook eens een gerecht uit het land waar jij bent geweest. Of doe iets, wat jou doet herinneren aan jouw vakantie.
 14. Geuren worden snel gekoppeld aan sfeer maar dus ook aan gevoel. Smeer bij terugkomst van vakantie je zonnebrand nog eens op of laat dat zomerjurkje nog aan de kast hangen om af en toe aan te ruiken hoe daar de avonden waren.
 15. Maak een foto boek van je vakantie zodat jij je vakantiegevoel levendig houdt en voor altijd kan oproepen en niet vergeten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *