Energie Herstel

Werkgeluk

Iedereen heeft ervaren dat door de coronaperiode het werk(en) een tijd lang was veranderd. We waren massaal aan het beeldbellen, de grenzen tussen werk en privé waren vervaagd en we gingen het echte contact missen met onze collega’s etc. Kortom het werk was in korte tijd met relatief wat kleine aanpassingen ontzettend veranderd. Deze verandering zorgde bij een grote groep mensen voor het verlies van werkgeluk. Inmiddels zijn veel arbeidssituaties weer anders ingericht en zijn we weer terug naar het normale.

Werkgeluk kun je om zeep helpen door kleine aanpassingen, zoals in de corona periode gebeurde. Maar werkgeluk kun je ook verhogen met kleine aanpassingen. Wil jij weten waar werkgeluk vanaf hangt? Heb jij personeel in dienst, werk je op HRM of ben je afdelingsleider, lees dan hier wat bijdraagt aan het ervaren van werkgeluk bij medewerkers. Met het doel om hierin te kunnen bijsturen in wat belangrijk is om medewerkers gezond en tevreden te houden.

Allereerst, wat is werkgeluk?
Werkgeluk ervaren is het hebben van werk waar je voldoening uithaalt, waarin je voldoende wordt uitgedaagd, waarin je je gewaardeerd voelt, waar je gemotiveerd van raakt en enthousiast van wordt. Kortom werk wat je blij maakt en wat jij op lange termijn kan volhouden zonder ziek te worden of onvoldoende uitgedaagd te worden.

Waarom is werkgeluk zo belangrijk?
We werken een relatief lange periode in ons leven waarbij het aantal uren per week of per jaar per persoon verschilt. Werk is iets waar je energie in steekt, waar je loon voor terug krijgt en hopelijk ook positieve energie van terug krijgt. Ontbreekt dit laatste? Dan ben je vaak ontevreden over je werk en loop je de kans om klachten te ontwikkelen die kunnen zorgen voor uitval op het werk.

Werkgeluk zorgt ervoor dat medewerkers beter presteren, minder vaak ziek zijn, productiever zijn en innovatiever. Daarnaast is het creëren van een goede werksfeer met blije medewerkers iets wat ook zorgt voor tevreden klanten. Wanneer ik mensen zie in de praktijk die wel werkgeluk ervaren maar die  door wat voor reden dan ook zijn uitgevallen, dan lukt het hen doorgaans ook sneller te re-integreren dan mensen die het werkgeluk al langere tijd misten.

Binnen een traject bij Energie Herstel

Wanneer mensen twijfelen over hun werkgeluk, of wanneer zij zijn uitgevallen is dit standaard een onderwerp wat altijd in onze gesprekken aan bod komt. Welke facetten van je werk waardeer je, maar ook welke facetten van je werk mis je. Vanuit de ergotherapie gebruiken wij hiervoor het werkmodel ‘arbeidsbelasting’ (Dit werkmodel is gebaseerd op het model van dr. Gabe de Vries, welke is ontwikkeld aan de UvA en gebruikt wordt bij werkhervatting na een depressie). In dit model brengen we samen in kaart waar er ruimte zit voor verbetering of wat positieve kanten zijn aan het hebben van jouw baan. Het is in feite een check die aangeeft waar je staat en wat je nodig hebt om weer werkgeluk te ervaren. Vaak geef ik het advies om dit ingevulde model eens mee te nemen naar je leidinggevende of bij je volgende re-integratie gesprek of jaargesprek aan de orde te stellen. Een leidinggevende wil vaak ook dat jij zo goed mogelijk in je vel zit en dat je zo snel mogelijk re-integreert. Dus je leidinggevende heeft ook baat bij het vergroten van jouw werkgeluk. Onderzoek of er onderhandelingsruimte zit in de kleine aanpassingen, om jouw werkgeluk te verhogen. Zijn deze er niet? Dan is het misschien handig om toch uit te kijken naar een andere baan. Dit in het belang van jouw gezondheid en ook voor het ervaren van werkplezier en voldoening.

Het werkmodel ‘arbeidsbelasting’ is een checklist gericht op werkgeluk om te kijken op welke punten jouw huidige functie wel of niet passend is, en hoe deze eventueel kan worden aangepast aan jouw wensen. De checklist bestaat uit vijf hoofdpunten welke worden uitgesplitst in deelvragen. Wanneer één van de deelvragen een min krijgt is het hoofdpunt al instabiel. Wanneer je het hele overzicht hebt, zul je zelf moeten afwegen of de minpunten opwegen tegen de pluspunten. Ook al maken de pluspunten dat jij dat minpunt kan accepteren. Maak het altijd bespreekbaar op het werk. Wie weet is er wel een simpele aanpassing waardoor je dit minpunt kan wegvegen, waardoor jij je werkgeluk verder vergroot.

De vijf hoofdpunten met deelonderwerpen uit het werkmodel ‘arbeidsbelasting’:
1. Werkdruk
– Is de werkdruk te hanteren?
– Zit er voldoende uitdaging in je werkzaamheden?
– Ervaar je voldoende afwisseling?
– Zijn er fysieke aspecten die te zwaar zijn?
– Zitten er emotioneel te belastende taken in je functie?
– Sta je achter de visie van het bedrijf?
– Sta je achter de visie en werkwijze van jouw team?
– Is er transparantie in communicatie (ruimte voor feedback)?
– Ervaar jij een duidelijke richting van bedrijfsdoelen waar jij je in kunt vinden?
– Ervaar je voldoening uit je functie/werkzaamheden?
– Ervaar je je werk als betekenisvol?

2. Regelruimte
– Ervaar je mogelijkheden om zelf werk in te delen of te plannen?
– Zijn er voldoende facetten in je werk welke flexibel zijn (zoals werktijden,   werktaken, ruimte voor eigen inbreng e.d.)?
– Heb je invloed op je eigen pauzes?
– Ervaar je voldoende autonomie in je baan/functie? Dit is vrijwel hetzelfde als het eerste aandachtspunt
– Kun jij je talenten voldoende benutten?
– Is er een leercultuur en mogelijkheden voor ontwikkeling?

3. Sociale steun
– Voel je je zelf gewaardeerd en gezien binnen je team (is er aandacht en erkenning)?
– Voel je jezelf gewaardeerd en gezien binnen de organisatie?
– Ervaar je steun van je leidinggevende?
– Ervaar je steun van collega’s?
– Ervaar je een prettige werksfeer?
– Voel je jezelf passen binnen de afdeling?
– Voel je jezelf passen binnen de organisatie?
– Ervaar je veiligheid op het werk?

4. Perspectief
– 
Heb jij binnen de organisatie toekomstperspectief?
– Is er baanzekerheid (vast contract, reorganisatie, gezondheid van het bedrijf e.d.)?
– Is het werk passend bij jouw gezondheidssituatie op lange termijn?
– Is het loon passend voor jou?
– Zijn er voldoende doorgroeimogelijkheden?
– Is er voldoende ruimte voor ontwikkeling en uitdaging op lange termijn?
– Heb jij voldoende vertrouwen in het bedrijf?

5. Combinatie werk/privé
– Is de belastbaarheid welke wordt gevraagd passend?
– Zijn de reistijd en de werkuren passend bij jouw thuissituatie?
– Is de gevraagde inzet voor deze functie passend bij jouw gezondheid?
– Ervaar je privé voldoende steun om dit werk bij jouw werkgever uit te kunnen voeren?
– Is er vanuit het werk een bepaalde mate van flexibiliteit waardoor werk goed te combineren is met thuis?
– Is er vanuit privé een bepaalde mate van flexibiliteit waardoor thuis goed te combineren is met werk?

Is er meer aan de hand? Of vind je het fijn om eens met iemand van ons te sparren? Ervaar je klachten vanuit je werk en kun je dit niet simpel oplossen met je werkgever? Neem dan eens contact met ons op, dan kijkt één van onze ergotherapeuten hierin met je mee.Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *