Energie Herstel

Het is-dit-het-nou-gevoel?

Wie kent het niet? Het is-dit-het-nou-gevoel? Geen levensvraag waar je per definitie van in de put hoeft te raken, maar wel een vraag die je jezelf vaak stelt in situaties waarbij je even stil staat. Of dat nou door ziekte is, door een burn-out of door de coronacrisis. Het is een vraag die naar voren kan komen als je stil bent gezet door het leven. Waar komt dit ‘is-dit-het-nou-gevoel’ vandaan en waarom stellen wij onszelf deze vraag?

Als kind droom je vaak hoe je leven er later uit moet komen te zien als je volwassen bent. Wat wil je doen, wat wil je bereiken, wat voor soort baan zou je willen, aan welke eisen moet een partner voldoen. Naarmate we volwassen worden, worden deze vragen en gestelde doelen steeds meer ingevuld (of niet). We maken keuzes en deze keuzes hebben vaak consequenties voor het pad dat we inslaan. Dit pad en deze keuzes kunnen leuk zijn, maar ook minder leuk. Feit is dat met het ouder worden er steeds meer dingen vast komen te staan. We bereiken wat we willen bereiken (of niet), en we slaan weggetjes in om ergens te komen. Zelfs als we zijn waar we altijd hadden willen zijn, kan het gevoel ontstaan, ‘is dit het nou’?

Generaties voor ons stelden zich deze vraag waarschijnlijk minder. Zij hadden ook minder mogelijkheden dan die wij hebben en er lagen vaak meer dingen vast. Als jouwvader timmerman, schilder of bakker was en hij had een eigen zaak, dan was het eigenlijk al duidelijk dat jij dezelfde route ging bewandelen. De primaire behoeftes of de waardes in het leven waren destijds meer basaal en anders. In vroegere generaties was het grootste belang dat er brood op de plank kwam, hoe sneller hoe beter. Dit zorgde ervoor dat je hierover ook minder hoefde na te denken. Daarnaast waren er ook minder voorbeelden, van wat andere mogelijkheden zouden kunnen zijn om je leven vorm te geven. Kortom minder afleidingen om die timmermanszoon van het uitgestippelde pad af te brengen.

Een groot verschil met onze wereld nu. Nu is het veel normaler om wereldreizen te maken, kennis te maken met andere culturen. We worden beïnvloed door social media. Hiernaast zijn de keuzes voor studies en banen zo divers dat wij voor veel meer keuzes staan dan de generatie voor ons. Dit maakt ons leven per definitie moeilijker en vraagt meer van onszelf. Wat wil ik? Wat vind ik belangrijk en hoe richt ik mijn leven in? Er zijn veel meer voorbeelden en veel meer manieren van leven. En ze zijn binnen handbereik om hier een kijkje in te nemen door het wereldwijde internet wat ons verbindt Maar dit maakt het leven vandaag de dag niet altijd makkelijk. Door deze talloze keuze-mogelijkheden, deze opties en de mogelijkheid jezelf te vergelijken met anderen worden wij als mens onzeker. Doe ik het wel goed? Maak ik wel de juiste keuzes? Is mijn leven wel leuk genoeg? En wat vinden andere mensen van mij?

Zonder social media en internet waren beroemdheden en mensen op tv, iconen waar wij ons niet mee konden identificeren. Nu is het zo dat door de komst van social media deze beroemdheden of iconen niet meer zo ver weg lijken. Ze zijn veel tastbaarder en de manieren waardoor mensen nu beroemd worden zijn ook heel anders. Door het maken van vlogs en het onderhouden van een eigen youtube kanaal zijn de mensen waar wij vroeger tegenop keken, nu ineens heel dichtbij. Emma Heesters, het meisje dat nu met internationale beroemdheden liedjes opneemt, is in mijn geval een meisje wat op hetzelfde dorp woont. Hierdoor voelt het alsof jij of ik deze zelfde mogelijkheden hebben. Dit maakt het maken van keuzes en gestelde doelen alleen nog maar moeilijker en het vergroot de eisen die we aan onszelf stellen.

Ik zeg niet dat het leven vroeger makkelijker was, maar omdat er minder keuzes waren, ontstond het ‘is-dit-het-nou-gevoel’ minder. Nu is het zelfs zo dat de mensen die hun leven lang op hetzelfde dorp blijven wonen, niet zijn gaan studeren, niet van reizen houden en inderdaad de zaak van hun vader hebben overgenomen een druk kunnen voelen en zichzelf de vraag stellen ‘is-dit-het-nou’?

Deze hoeveelheid aan keuzemogelijkheden, de continue vergelijking met anderen en de snelheid van het leven zorgen ervoor dat wij verder verwijderd raken van onszelf. En wanneer het leven dan even wordt stilgezet, tijdens een burn-out, een overlijden of zoals nu de corona crisis, is het tijd om het leven te heroverwegen. Wat is voor jou het belangrijkste in het leven? Wat maakt jou daadwerkelijk gelukkig en leef je hier ook naar?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *