Coronacrisis

Hoe haal je alles uit de avondklok?

Voor veel mensen is de verlenging van de lockdown een tegenvaller en met de komst van de avondklok zijn de mogelijkheden nu al twee weken lang nóg minder. Zelf werkte ik regelmatig ’s avonds tot 21.30, wat nu wordt ingekort of op sommige avonden helemaal weg valt. Ook ging ik regelmatig ’s avonds laat nog een klein blokje om of zag ik een vriendin, welke ik overdag niet kon verstaan met twee jonge kinderen. In een wereld waarin alles al minimaal mogelijk was, is er met de komst van de avondklok voor veel mensen officieel een streep door sociale contacten gegaan en is dat rondje alleen naar buiten niet meer mogelijk.

Maar wat moet je dan? Netflix, videoland en disney+ is bij veel mensen al een poosje hun beste vriend, maar opknappen doe je er niet altijd van. Werken tot ’s avonds laat is een optie wanneer je alle binnen activiteiten lastig vind. Want hoe ontspan jij? En waar knap je van op? Het zijn vragen waar we niet elke dag bij stil staan, maar juist in deze tijd erg belangrijk zijn. Het gevaar zit hem in het feit dat elke dag op elkaar lijkt waardoor je bijna geen onderscheid maakt tussen het weekend en door de week. Dat je social media als vervanging ziet voor sociale contacten. Waardoor je brein na een hele dag thuis werken in de avond nog steeds niet tot rust komt.

Hierbij 8 tips voor de periode van de avondklok. Wat zijn dingen waar je nu in kan investeren om deze tijd zo optimaal mogelijk te benutten?

Tip 1. Investeer in je slaapritme en pak ’s morgens vroeg me-time.

In de periode waarin er toch niks mogelijk is in de avond, is investeren in je slaapritme iets waar je de aandacht op kan leggen. Slaap is een basisbehoefte van iedereen en met de juiste slaapkwaliteit haal je het meeste uit je dag. Eén van de beste manieren om de kwaliteit van je slaap te verbeteren is het zorgen voor een vast ritme. Een vast slaapritme betekent een vast moment waarop je naar bed gaat en een vast moment waarop je weer op staat. Je kunt van deze vaste momenten het best zo min mogelijk afwijken. Als je er s ’avonds vroeg op ligt is vroeg opstaan ook niet meer moeilijk. De avondklok geld van 21.00 tot 4.30. Het klinkt misschien niet helemaal aanlokkelijk maar je kan hierdoor je dag vroeg beginnen en voordat de wereld begint wel dat rondje wandelen, een boek lezen, mediteren, werken, visualiseren, doelen uitwerken en tijd nemen om te brainstormen. The Miracle Morning theory. Voor de liefhebbers een leuk en inspirerend boek, om in deze tijd ook eens te lezen. De  theorie van het boek Miracle Morning in het kort is; dat als je ’s morgens begint met een krachtig ochtendritueel je de dagen de wereld een stuk beter aankan.

Tip 2. Maak van het weekend het weekend
Zoals ik net al zei lijken de dagen op elkaar. Probeer het weekend te onderscheiden van doordeweekse dagen door bewust me-time, date-time en kind-time in te lassen. Treed buiten je routines om uitkijk-momenten te creëren en je brein wakker te houden. Plan bijv. zaterdag avond dat courmet avondje met je man, wanneer de kinderen slapen. Ga met je dochter een strandwandeling maken en haal een chocomel to-go bij de plaatselijke horeca. Haal frietjes met je gezin of een vriendin en eet deze op in de auto met uitzicht op de polder. Creëer een huiselijk sfeertje. Wanneer je een familiefilm opzet, bak dan eerst popcorn en maak zelf een tentje in de woonkamer waar vanuit je deze kan kijken. Doe eens iets geks, wat later herinneringen oplevert en je uit je routine van elke dag haalt. 

Tip 3. Sluit je af van social media
De verleiding is groot om jezelf, na een lange werkdag te verliezen op de bank in je telefoon. Dit is immers je rechterhand overdag en houdt je in contact met de rest van de wereld, wat nu niet op een andere manier kan. De hele dag door online zijn kan hartstikke handig zijn, maar ook uitputtend. Een rustig moment, zelfs tijdens een film, kan zomaar onderbroken worden door een bericht dat binnenkomt via whatsapp of die pop-up van social media. Het is inmiddels lang en breed bewezen dat je vlak voor het slapengaan beter niet meer op je smartphone kunt kijken. Oplossingen hiervoor: verwijder social media apps van je telefoon, zet al je meldingen uit van pop-ups, maar ook ‘apparaatvrije tijd’ is een oplossing.

Ga op je iPhone naar instellingen. Scroll naar beneden en klik op ‘schermtijd’. Hier zie je allereerst hoeveel tijd jij gemiddeld per dag op je smartphone doorbrengt (kan confronterend zijn) en eronder vind je het kopje ‘apparaatvrije tijd’. Hier stel je de uren in die jij zonder smartphone wilt doorbrengen. Je kunt voor elke dag dezelfde tijden instellen, maar je kunt het ook per dag anders doen. Ook handig (en eveneens confronterend) zijn de app-limieten die je kunt instellen (ook te vinden onder de optie ‘apparaatvrije tijd’). Hier kun je per app instellen hoeveel tijd je er maximaal op door wilt brengen. Verlies je de tijd uit het oog als je door Facebook of Instagram scrollt? Zet hier dan een limiet op van bijvoorbeeld 30 minuten, en je krijgt automatisch een melding als je die limiet hebt bereikt. Op dat moment ‘bevriest’ de app – maar als je écht nog niet kunt stoppen, kun je ervoor kiezen om er 1 of 15 minuten aan vast te plakken, óf de limiet voor de rest van de dag te negeren. Niet echt de bedoeling natuurlijk, maar de keuze is op dat moment aan jou.

Als je een Android-telefoon hebt, kun je je apparaatvrije tijd op een andere manier instellen. Je stelt namelijk het aantal uren in dat je van jezelf op je smartphone mag kijken. Dit doe je bij ‘scherm-tijdbeheer’. Ga naar ‘digitale balans’ en vink ‘scherm-tijdbeheer’ aan. Klik op ‘schermtijd’ en pas je dagelijkse schermtijd aan naar het gewenste aantal uren. Ook op een Android-telefoon kun je apps laten ‘bevriezen’ bij de optie ‘app-limieten’. Klik op de app en stel een tijdslimiet in. Je kunt er hier ook voor kiezen om een app juist altijd toegang te geven.

Het voordeel is dat je hierdoor rustig naar bed kunt gaan ’s avonds en niet wakker wordt met allerlei gemiste meldingen op je smartphone. Je bent tussen die uren overigens wel gewoon bereikbaar voor telefoonoproepen. En als er apps zijn die je wel altijd wilt kunnen gebruiken, kun je deze gewoon instellen. Verder worden alle meldingen binnen jouw apparaatvrije tijd stil gehouden en zijn je apps ‘bevroren’. Klik je toch op WhatsApp of Instagram? Dan word je er herinnerd aan jou goede voornemen “apparaatvrije tijd is van krach”. 

Tip 4. Maak voor 21.00 of vanaf 4.30 een ommetje
Wandelen is gezond en houdt je brein fit. Na een wandeling van langer dan 20 minuten, ruimt je brein afval stoffen op en herstelt het verbindingen. Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. De Ommetje-app helpt je daarbij. Start met vrienden, familie of collega’s een eigen wandelcompetitie of ga de uitdaging aan tegen de rest van Nederland. Hierdoor kan je op een leuke manier samen wandelen, zonder dat je op de dezelfde locatie bent. Zo motiveer je elkaar om dagelijks een Ommetje te maken. De Ommetje-app is ontwikkeld met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, welke je misschien wel kent van de wereld draait door.

Tip 5. Hang nog steeds de slingers op bij elke reden voor een feestje.
Ben jij geneigd om nu hele avonden thuis aan de televisie gekluisterd te zitten, mis jij uitstapjes en zit jij enorm in een sleur? Dan is deze tip iets voor jou. Bedenk welke activiteit buiten de deur je nu het meest mist en plan deze in voor jezelf. Ben jij dol op een bioscoop bezoek? Koop dan een grote zak popcorn, doe de gordijnen dicht en huur een mooie film die normaal gesproken in de bioscoop zou draaien. Ga jij graag uit eten? Dek dan de tafel zo mooi als maar kan en kook een 5-gangen menu of laat van een restaurant een heerlijke maaltijd bezorgen. Is een spa dag met massage meer jouw ding? Koop dan een heerlijk masker, neem een warm bad of douche, steek kaarsjes aan en zet rustgevende muziek op. Mis jij carnaval? Koop toch gewoon een nieuwe outfit, confetti, stream je carnavalsmuziek en hos met een biertje in je hand door je eigen woonkamer.

Tip 6. Wordt de beste vriend van jezelf
Als je minder tijd hebt om met anderen door te brengen kun je de kans grijpen om liever voor jezelf te worden. Veel mensen zijn een stuk liever voor anderen dan voor zichzelf. Dit kan betekenen dat zij zich wegcijferen voor anderen of dat zij kritischer zijn richting zichzelf dan richting anderen. We weten dat liever zijn voor jezelf ook zorgt voor een fijner gevoel gedurende de dag. Neem de extra tijd die je ‘s avonds hebt als gevolg van de avondklok om deze oefening uit te voeren:
– Schrijf vijf positieve punten over jezelf op. Als je het lastig vindt mag je iemand in je omgeving bellen om jou hierbij te helpen. Herhaal deze positieve punten tien keer hardop.
– Trakteer jezelf iedere avond minimaal één keer. Dit kan zijn door je lievelingsgerecht te bereiden, jezelf in te smeren met een fijne crème, een geurkaars te branden of op een andere manier hoe jij ook anderen in de watten legt.

In deze periode waarin bezoekjes, feestjes of andere evenementen niet mogelijk zijn, heb je ook de tijd om jezelf te richten op wat jij interessant vind. Zoek een goed boek, sluit je aan bij een leesclub, luister een interessante podcast of probeer een luisterboek op de bank. Probeer eens iets anders dan alleen netflix of een film. Ga puzzelen, bak een taart, zoek creatieve ideeën op internet welke je de volgende dag met bijv. je kinderen, thuis kan uitvoeren. Zoek andere manieren van ontspanning. Neem een warm bad of warme douche. Besteed aandacht aan je skincare, doe een ademhalingsoefening, probeer eens een meditatie. Of volg een interessant webinar oriënteer je op online cursussen of volg een online workshop welke je interessant vind.

Tip 7. Plan een logeerpartijtje.
De bezoekregeling luidt: max 1 persoon. Maar dit houdt een logeerpartijtje met je beste vriendin niet tegen. Ze mag weliswaar niet meer naar huis na 21.00. Maar je hebt daardoor wel de hele nacht om bij te kletsen. Eindelijk eens lange gesprekken voeren, waar je al langere tijd niet aan toe kwam. En de volgende ochtend weer eens een ontbijtje te maken dan voor iemand anders dan jezelf.

Tip 8. Investeer in vriendschappen zonder elkaar te zien
ondanks dat je minimaal sociale contacten hebt, kan je hier nog wel aandacht aan besteden. Heb jij een nieuwe creatieve hobby, maak eens een zelfgemaakt gedicht of kaart voor je beste vriendin. Neem een audio berichtje op of maak een kort filmpje. Bedenk eens iets waardoor jij de mensen die jou lief zijn in het zonnetje kan zetten. Bezorg een maaltijd of neem eens tijd voor het uitspreken van lieve woorden over de app. Juist in deze tijd is het fijn om elkaar wat positiviteit te brengen en te beseffen waar je zelf dankbaar voor bent in vriendschappen. 

Maak iets van die avondklok! Hang je eigen slingers op, investeer in jezelf, in anderen en ontdek waar jij blij van wordt zonder al die afleidingen!
Succes!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *