Hoe zorg je dat je bij jezelf blijft en je jezelf in contact met anderen niet verlaat?

Vaak zijn we in contact met anderen door onze gedachten en ons hoofd, maar het is essentieel om ons lichaam niet te vergeten in deze interacties. Veel antwoorden liggen namelijk in ons lijf – in wat we voelen, wat ons onderbuikgevoel ons probeert te vertellen, en in de signalen die ons lichaam ons geeft. Als je geen contact meer maakt met je lijf en alleen vanuit je hoofd handelt, krijg je vaak heel andere gesprekken. Deze zijn minder gelaagd en kunnen zelfs leiden tot situaties waarin er over jouw grenzen heen wordt gegaan, en je het pas later doorhad.
Wanneer je meer in contact bent met je zenuwstelsel en je eigen lichaam, kun je beter aanvoelen wat goed voor je is. Het leren herkennen van deze signalen is een belangrijke stap in het beschermen van jezelf en het behouden van je energie, zelfs wanneer je je in een intensieve situatie bevindt.
In de drukte van het dagelijks leven, met al zijn prikkels, verwachtingen en stress, kan het soms een uitdaging zijn om bij jezelf te blijven. Vooral voor mensen die hooggevoelig zijn of zich in een kwetsbare periode van hun leven bevinden, kan de buitenwereld intens aanvoelen. Gelukkig zijn er verschillende strategieën die je kunnen helpen om je energie te beschermen en je eigen kern te bewaren.
Als ergotherapeut werk ik in mijn praktijk Energie Herstel met mensen die op zoek zijn naar praktische handvatten om hun stress te verminderen en hun zenuwstelsel te kalmeren. Een van de belangrijkste zaken die ik bespreek, is het vermogen om bij jezelf te blijven – iets wat voor velen een uitdaging is, vooral als ze zich overweldigd voelen door de wereld om hen heen. Hier deel ik enkele praktische tips die je kunt gebruiken om bij jezelf te blijven, ongeacht de situatie.
1. Visualisatie: Bescherm jezelf met een visualisatie
Een van de meest effectieve en simpele technieken die ik vaak gebruik, is de visualisatie van een beschermende barrière, zoals een regenjas. Stel je voor dat je jezelf in een regenjas hult, die je beschermt tegen alles wat je hoort of ziet. Wat je binnenkrijgt, glijdt gewoon van je af, net als water dat van een regenjas afrolt. Dit creëert een beschermende laag die je helpt om je te weren tegen negatieve energie of prikkels van buitenaf.
Andere visuele hulpmiddelen kunnen ook heel krachtig zijn. Een aura visualiseren kan helpen om jezelf te beschermen, zodat je minder vatbaar bent voor invloeden van buitenaf. Hetzelfde geldt voor het idee van een tentje, wat vaak gebruikt wordt bij kinderen – het creëert een veilige, beschermende ruimte waarin ze zich kunnen terugtrekken. Een zeepbel is een andere leuke en speelse manier om jezelf af te schermen: je stelt je voor dat je in een grote, beschermende zeepbel zit, die alles van buitenaf buiten houdt.
Het doel van deze visualisaties is om een gevoel van veiligheid en bescherming te creëren, zodat alles wat je hoort of ziet minder hard binnenkomt en van je afglijdt.
2. De kracht van een intentie
Je kunt heel bewust de intentie zetten bijvoorbeeld: “ik blijf bij mezelf”. Dit kun je verder aanzetten door één hand op je hart te leggen en één hand op je onderbuik – de plekken waar je meestal je emoties en gevoelens het sterkst ervaart. Zeg tegen jezelf: “Ik blijf bij mezelf.” Deze eenvoudige handeling kan een krachtig effect hebben en je helpen om in je eigen energie te blijven, ook als de situatie om je heen druk of intens is. Ben je hem even kwijt? Ga even naar de WC of trek je terug herhaal deze zin en handeling voor jezelf. Het klinkt heel simpel maar het werkt echt, weet ik uit ervaring!
3. Gronden
Voordat je een situatie binnengaat die stressvol of overweldigend aanvoelt, is het belangrijk om jezelf eerst goed te gronden. Dit kun je doen door diep adem te halen en bewust je voeten op de grond te voelen. Het helpt om je even stil te zetten en in je lichaam te komen, zodat je niet meegesleurd wordt door de emoties van het moment.
4. Inzet van een cue (klein object)
Soms is het handig om een fysieke herinnering te hebben die je aan je intentie herinnert. Dit kan een klein object zijn, zoals een steentje, een poppetje of iets anders dat je gemakkelijk kunt meenemen. Stop dit in je broekzak of tas en leg je hand erop wanneer je eraan denkt. Dit simpele gebaar herinnert je eraan dat je de afspraak hebt gemaakt om bij jezelf te blijven. Het klinkt misschien simpel, maar het werkt ook echt. Het gaat om het maken van een kleine, maar krachtige afspraak met jezelf. Ik gebruik zelf vaak een Lego-poppetje als herinnering, omdat het makkelijk mee te nemen is en ik deze onderweg naar de auto regelmatig tegen kom. Wanneer ik in een gesprek zit waarin ik daarin mezelf wil helpen herinneren leg ik mijn hand op mijn broekzak waardoor ik mezelf aan deze afspraak herinneren en mij terug doet brengen naar mijn gezette intentie.
5. In contact met je lijf
Een tip om echt in contact te blijven met je lichaam, is door bijvoorbeeld over je bovenbenen te wrijven, je arm of hand zachtjes te aaien, of je voor te stellen dat je door je navel ademt. Dit zijn kleine maar krachtige manieren om de verbinding met je lichaam te behouden in een gesprek of in een moment. Het helpt je om bij jezelf te blijven, zelfs in gesprekken of situaties waarin de energie van anderen sterk aanwezig is en jouw kunnen overnemen.
Naast de bovengenoemde praktische tips, is het belangrijk om te weten waarom deze technieken effectief zijn. Ze helpen je om je parasympathische zenuwstelsel te activeren, dat verantwoordelijk is voor ontspanning en herstel. Door je ademhaling te reguleren en je lichaam te gronden, stimuleer je het zenuwstelsel om rust te vinden, wat essentieel is voor het herstellen van stress en spanning.
In de praktijk zie ik vaak dat mensen zich in een kwetsbare periode bevinden, waarin alles veel intenser binnenkomt. In zulke tijden is het extra belangrijk om jezelf te leren beschermen en bij jezelf te blijven. De technieken die ik hierboven heb gedeeld, kunnen je helpen om jezelf beter af te schermen van de buitenwereld en je eigen energie te behouden. Het gaat niet om perfectie, maar om het nemen van kleine, maar belangrijke stappen om jezelf te beschermen en te zorgen voor je eigen welzijn.
Of je nu visualiseert met een regenjas, een tentje, een aura of een zeepbel, het draait allemaal om het creëren van een ruimte waarin je veilig kunt zijn en de prikkels van buiten je niet overnemen. Probeer verschillende technieken uit en kijk wat het beste voor jou werkt – het belangrijkste is dat je leert om bij jezelf te blijven, ongeacht de omstandigheden. Succes!
Bronvermelding:
– Porges, S. W. (2011). The Polyvagal Theory: Neurophysiological Foundations of Emotions, Attachment, Communication, and Self-regulation.
– Van der Kolk, B. A. (2014). The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma.