De kunst van het ontvangen: Waarom je niet altijd alleen maar moet geven

Veel mensen vinden het moeilijk om te ontvangen. Ze zijn de gevers in hun relaties en voelen zich ongemakkelijk of zelfs schuldig als ze iets ontvangen. Dit kan zelfs leiden tot een onevenwichtige dynamiek, vooral in vriendschappen en liefdesrelaties. Maar hoe leer je nu ontvangen? Waarom is het zo belangrijk om dit te kunnen en hoe kan het bijdragen aan een gezonde relatie?
Het onevenwicht tussen geven en ontvangen
In relaties – zowel vriendschappelijk als romantisch – draait het om balans. Als iemand altijd maar geeft en nooit ontvangt, ontstaat er een disbalans. Vriendschappen en liefdesrelaties kunnen daardoor uit evenwicht raken. Het kan zelfs zijn dat de relatie op den duur niet meer werkt, omdat de ene persoon zich steeds opoffert zonder ruimte te krijgen voor zichzelf. Dit kan gevoelens van frustratie, uitputting en ontevredenheid veroorzaken, terwijl de andere persoon zich misschien niet eens bewust is van de noodzaak om te geven.
Geven kan onbewust een gevoel van controle of macht geven. Wanneer je geeft, voel je je misschien dat de ander “in jouw schuld” staat. Dit creëert een onbewuste dynamiek waarin jij je in een meer comfortabele positie voelt. Als je jezelf als de “gever” ziet, heb je het gevoel dat je in een sterke positie staat, omdat de ander jou iets verschuldigd is. Het lijkt gemakkelijker om te geven dan om te ontvangen, omdat je niet in de situatie komt waarin je zelf voelt dat je “in het krijt” staat bij een ander.
Maar deze dynamiek creëert uiteindelijk een onbalans. Want als we nooit kunnen ontvangen, creëren we een onderstroom van schuld en verplichting die de relatie uit balans brengt. Als de verhouding tussen geven en nemen niet in evenwicht is, kunnen we de ander onbedoeld in een afhankelijke positie plaatsen. Dit is ongezond voor beide partijen, omdat het de echte verbinding in de relatie verstoort. Hoe je hier nog bij in je kracht kan komen te staan binnen een man-vouw dynamiek, lees je hier.
Wat doe je anderen tekort als je niet kunt ontvangen?
Wanneer je niet kunt ontvangen, doe je niet alleen jezelf te kort, maar ook degene die iets voor je wil doen. Het is een vorm van afwijzen, of het nu gaat om een compliment, een geschenk of een steunende hand. Door te weigeren wat iemand met liefde aanbiedt, ontnemen we hen de kans om bij te dragen aan ons welzijn en onze vreugde. Geven en ontvangen zijn een cyclus die elkaar versterkt. Als we de ander niet toestaan om te geven, blokkeren we deze cyclus en verstoren we de verbinding.
Daarnaast weiger je, onbewust, ook de ander zijn of haar plek te geven in de relatie. Het kan ervoor zorgen dat diegene zich overbodig of niet nodig voelt. Iedereen heeft de behoefte om zich gewaardeerd en erkend te voelen. Als we deze ruimte niet bieden door te weigeren te ontvangen, ontnemen we de ander de kans om zich nodig te voelen. Dit kan gevoelens van uitsluiting en zelfs onzekerheid veroorzaken. Je zou juist willen dat de ander zich gewaardeerd en noodzakelijk voelt in de relatie, omdat dit de basis is voor gezonde, wederzijds ondersteunende verbindingen.
Hoe zorg je ervoor dat relaties in balans blijven?
Het begint met het erkennen van het belang van ontvangen als een integraal onderdeel van een gezonde relatie. Het is niet egoïstisch, maar noodzakelijk voor wederzijdse groei. Wanneer je leert ontvangen, geef je de ander de ruimte om zich gewaardeerd te voelen, en dat versterkt de band tussen jullie.
Bijvoorbeeld, in een liefdesrelatie kan het zijn dat je partner je iets aanbiedt – of dat nu een geschenk is, een dienst, of zelfs een emotionele steun. Als je dit niet kunt accepteren, kun je onbedoeld de relatie op een zijspoor zetten. Het gaat er niet om dat je alles moet aannemen, maar wel dat je het kunt ontvangen zonder schuldgevoel of de gedachte dat je de ander verplicht bent. Dit creëert ruimte voor echte verbinding wat wellicht is wat je in het diepste uit de weg gaat. Wil je dit verder onderzoeken, liggen mogelijk in deze blog nog antwoorden.
Het is een kunst om te ontvangen
De kunst van ontvangen is er niet één die we vaak aanleren. Veel van ons zijn gewend om sterk te zijn, om altijd voor anderen te zorgen, maar het is even belangrijk om te leren leunen, om ruimte in te nemen en te durven ontvangen. Dit vraagt moed, omdat het betekent dat je jezelf kwetsbaar opstelt. Juist als je durft te ontvangen, ontstaat er een diepere verbinding met anderen. Je erkent dat je niet alles zelf hoeft te doen en dat je geliefd bent om wie je bent, niet alleen om wat je geeft.
Dus hoe leer je dit? Begin klein. Laat jezelf toe om een compliment aan te nemen zonder het af te wijzen. Sta jezelf toe om hulp te accepteren wanneer het wordt aangeboden. Wees bewust van de momenten waarop je automatisch het aanbod van anderen afwijst en vraag jezelf waarom. Is het werkelijk zo erg om te ontvangen?
In plaats van altijd te denken: “Ik moet sterk zijn, ik moet geven,” kun je ook denken: “Het is een gunst voor mezelf én de ander om ruimte te maken voor ontvangen.”
Door deze verandering in mindset kun je relaties herstellen en ervoor zorgen dat ze in balans blijven, wat essentieel is voor een duurzame verbinding.
Wil je meer leren over de invloed van onbalans in relaties en het herstellen daarvan? Lees dan ook mijn blog over “Schuld kunnen verdragen als sleutel tot innerlijke groei.”
Bronvermelding:
Ware, B. (2011). The Top Five Regrets of the Dying: A Life Transformed by the Dearly Departing. Hay House.