Energie Herstel

Ziek uit dienst na een jaarcontract: wat nu?


Wanneer je ziek bent en je tijdelijke contract loopt af, is dat een onzeker moment. Wat gebeurt er dan met je inkomen? Wat zijn je rechten? En hoe ziet het vervolg eruit richting een eventuele WIA-uitkering? In deze blog neem ik je mee in het pad dat veel mensen na ziekte en een aflopend tijdelijk contract bewandelen. Want hoewel het verwarrend en spannend kan zijn, is er gelukkig een vangnet.

Je belandt in de Ziektewet

Als je ziek uit dienst gaat – bijvoorbeeld omdat je jaarcontract niet verlengd wordt terwijl je ziekgemeld bent – dan kom je in de Ziektewet terecht. Dit is een vangnetregeling die wordt uitgevoerd door het UWV. Je krijgt dan een Ziektewetuitkering in plaats van loon van een werkgever.

De hoogte van deze uitkering is meestal 70% van je (gemaximeerde) dagloon. Je hebt in principe recht op maximaal twee jaar Ziektewet, net zoals wanneer je in loondienst zou blijven.

Geen werkgever, dus ook geen re-integratieplicht bij de werkgever

Wat veel mensen niet weten: zodra je ziek uit dienst bent, heb je geen werkgever meer die verantwoordelijk is voor jouw re-integratie. Dat betekent dat je samen met het UWV kijkt naar je herstel en mogelijkheden richting werk. Er is dus geen tweede spoor-traject (dat normaal gesproken verplicht is als je langdurig ziek bent bij een werkgever).

Voor sommigen voelt dit als verlies van houvast, maar voor anderen is het juist een opluchting: je krijgt tijd en ruimte om op je eigen tempo te werken aan herstel, zonder de druk van een werkplek waar je misschien al niet meer op je plek was.

Hoe zit het met de no-riskpolis?

De no-riskpolis is een regeling waarbij een werkgever wordt gecompenseerd als jij ziek wordt terwijl je bij hem in dienst bent – dat maakt het voor werkgevers aantrekkelijk om iemand met een ziekteverleden aan te nemen.

Maar let op: de no-riskpolis geldt meestal niet automatisch voor mensen die ziek uit dienst zijn gegaan vanuit een tijdelijk contract, tenzij je in het verleden een WIA-uitkering hebt gehad, onder de doelgroep van de banenafspraak valt, of aan andere specifieke voorwaarden voldoet (zoals ziekte door zwangerschap of bepaalde chronische aandoeningen).

Het is dus belangrijk om hierover navraag te doen bij het UWV. Soms kun je wél in aanmerking komen, maar dit moet individueel worden beoordeeld.

En dan? Na twee jaar volgt mogelijk de WIA

Ben je na twee jaar Ziektewet nog niet (volledig) hersteld en kun je duurzaam minder verdienen? Dan kun je een WIA-aanvraag doen.

Rond de 88e week van je ziekte krijg je van het UWV informatie over het aanvragen van een WIA-uitkering. Je wordt dan ook opgeroepen voor een arbeidsdeskundig en medisch onderzoek, waarbij wordt beoordeeld in hoeverre je nog kunt werken en wat je restverdiencapaciteit is.

Op basis daarvan wordt bepaald of je recht hebt op een WIA-uitkering. Dit kan de WGA (gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid) zijn of de IVA (volledig en duurzaam arbeidsongeschikt).

Ruimte voor herstel en heroriëntatie

Hoewel het misschien voelt alsof je tussen wal en schip belandt, biedt deze periode ook kansen. Je hoeft geen zware trajecten te volgen die gericht zijn op snel terugkeren naar werk, maar kunt samen met een arbeidsdeskundige van het UWV onderzoeken wat wél haalbaar is.

Je kunt in deze fase ook gebruikmaken van trajecten als:

  • Werkfit maken via UWV (coaching, loopbaanbegeleiding, werkervaring opdoen)
  • Omscholing of scholingstrajecten gericht op duurzame inzetbaarheid
  • Proefplaatsing bij een nieuwe werkgever zonder dat je uitkering direct stopt

Hoe je deze periode vóór het arbeidsdeskundig onderzoek nog meer positief kunt benutten

Juist omdat de Ziektewet je wat meer ademruimte geeft dan bijvoorbeeld re-integratie binnen een werkgever, kun je deze periode bewust benutten. Zie het als een waardevolle fase waarin je, naast herstel, ook zicht krijgt op jouw toekomstmogelijkheden.

Het arbeidsdeskundig onderzoek dat na bijna twee jaar volgt, kijkt namelijk niet alleen naar wat je niet meer kunt, maar juist ook naar wat je nog wél kunt. En dat kun je helpen vormgeven.

Een paar suggesties hoe je deze tijd waardevol kunt inzetten:

  • Vergroot je zelfinzicht: Reflecteer op je belastbaarheid. Wat zijn jouw signalen van overbelasting? Wat werkt juist wél ondersteunend in je dagindeling, in contact met anderen of in werkvormen? Dit kun je meenemen naar het gesprek met de arbeidsdeskundige.
  • Zoek professionele begeleiding: Werk met een coach of therapeut aan je herstel, je draagkracht en je toekomstdromen. Dit laat zien dat je actief bezig bent met je herstel.
  • Oriënteer je op passend werk: Denk na over functies of werkomgevingen die beter bij jou passen. Het is waardevol als je tijdens het onderzoek kunt aangeven waar je naartoe wilt werken.
  • Maak een tijdlijn en stel doelen: Breng in kaart wat jij al hebt ondernomen en wat je nog zou willen proberen. Kleine stappen maken een groot verschil.

Door actief te blijven (binnen jouw grenzen!) laat je zien dat je gemotiveerd bent om te herstellen én weer bij te dragen aan de samenleving – in een vorm die bij jouw belastbaarheid past.

En dat is precies wat het UWV ook wil weten: niet alleen of je klachten hebt, maar vooral hoe jij ermee leert omgaan en wat voor jou wél werkt.

Tot slot

Ziek uit dienst gaan vanuit een tijdelijk contract is geen eenvoudige situatie. Maar er is wél ondersteuning. De Ziektewet biedt tijdelijk inkomen, het UWV ondersteunt je in je herstelproces, en uiteindelijk kan de WIA je helpen bij een nieuwe start op de arbeidsmarkt.

Neem de tijd, vraag om ondersteuning, en weet dat je niet alles alleen hoeft te doen. Elk traject is uniek, maar geef je zelf vooral hersteltijd!


Bronnen:

  • UWV. (z.j.). Ziektewet-uitkering. Geraadpleegd via www.uwv.nl
  • UWV. (z.j.). WIA – Werken en inkomen naar arbeidsvermogen. Geraadpleegd via www.uwv.nl
  • Rijksoverheid. (z.j.). No-riskpolis. Geraadpleegd via www.rijksoverheid.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *