Energie Herstel

Een geopend werkdossier in mijn hoofd parkeren, is voor mij niet mogelijk.

Soms lees ik een werk-appje of open ik tussendoor even mijn werk mail, zonder dat ik op dat moment tijd heb om te reageren. Onder het mom van, dan heb ik hem alvast maar gelezen en dan weet ik wat er speelt.

Het is iets wat ik mezelf niet helemaal wil afleren omdat ik vind dat ik met een eigen praktijk ook regelmatig hoor ‘aan te staan’, maar wel iets dat ik bewuster wil gaan inzetten. Zo merkte ik laatst dat ik tijdens het spelen met mijn oudste dochter, in mijn hoofd alvast mijn werkmail aan het beantwoorden was. Super zonde. Hierdoor kon ik minder genieten van het speelmoment met haar en zat ik bij mijn hoofd al in mijn werkkamer omdat ik mijn werk wilde afmaken. Zo zijn er nog tal van voorbeelden in mijn leven welke ik niet in het hier-en-nu beleef. Zo zat ik laatst in de auto naar een werkafspraak te stressen omdat ik ‘s middags pas iemand kon terug mailen. Terwijl als ik mijn mail niet had bekeken, mijn dag veel beter was gestart. Daarnaast was het op dat moment toch niet mogelijk mijn ‘’probleem’’ op te lossen. Mijn hoofd lijkt na het openen van een ‘werkdossier’ in mijn brein dit niet goed te kunnen afsluiten.

Hoe komt dat en hoe werkt dat in het brein? Om dat te weten te komen ben ik hier eens informatie over gaan opzoeken. En wat blijkt? Niet afgeronde taken blijven daadwerkelijk meer in je hoofd blijven hangen dan voltooide acties. Dit fenomeen wordt het “zeigarnik-effect” genoemd. Een Russische psychologe, zittend op een terras, kreeg het idee te onderzoeken hoe obers hun bestelling onthielden. Wat bleek, obers konden prima onthouden wat er op dat moment geconsumeerd werd aan de tafeltjes die nog niet hadden afgerekend. Maar zodra een bestelling was uitgeserveerd en een tafel had afgerekend, lukt het hun al vrij snel niet meer om deze bestelling op te roepen in hun geheugen. Dit bevestigt het feit dat onafgemaakte (onderbroken) taken onbewust in je brein blijven hangen.

Voor mij is dit een eyeopener, welke ik inzet om de momenten te bepalen dat ik bewust mijn werkmail wel of niet open. Want een geopend werkdossier in mijn hoofd, is dus ook niet te parkeren.

2 reacties

 • Arjanne

  Beste Willemien,

  Duidelijk stukje maar volgens mij staat er een foutje in: Afgeronde taken blijven daadwerkelijk meer in je hoofd blijven hangen dan voltooide acties. De afgeronde taken zijn vast “Niet afgeronde taken”

  Groetjes,
  Arjanne

 • Niels

  Heel herkenbaar. David Allen, de productiviteits guru van “Getting things done” heeft dit fenomeen ook duidelijk beschreven en een handig werksysteem opgesteld. Alles wat door je handen gaat moet een plek krijgen, waarvan je zeker weet dat het ook afgehandeld wordt. Dus uit je hoofd, in een systeem.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *