6 tips om uit een bore-out te komen of dit te voorkomen
Eerder schreef ik een blog over het fenomeen bore-out problematiek. Iets waar naar mijn mening nog te weinig over wordt gedeeld of wordt gesproken. Maar wat in de praktijk knap lastig is om van te herstellen. Wil je deze blog teruglezen, klik dan hier. Herken jij jezelf in dit verhaal? En wil jij die bore-out voorkomen of hiervan herstellen? Lees dan de 6 tips hieronder en start met jouw herstel.
Belangrijk om te weten is dat, hoe langer verveling duurt, hoe moeilijker het is jezelf weer te activeren. Onderneem daarom bij de eerste tekenen van onvoldoende uitdaging actie. Op deze manier kun je een bore-out voorkomen.
Tip 1. Wees eerlijk naar jezelf en erken dat de situatie waarin jij zit, je onvoldoende uitdaagt.
Bedenk waar je wilt staan over 5 jaar en hoe het voor jou zou zijn als je nu niks aan deze situatie verandert? Zie jij jezelf tot je pensioen in deze baan? Heeft deze situatie effect op jouw gezondheid? Wat zijn de voordelen van in deze situatie blijven? Word je onvoldoende geprikkeld in je baan en zijn de enige redenen om te blijven, het salaris, je veiligheid en die goede arbeidsvoorwaarden? Wat zijn de mogelijkheden voor jezelf om uit deze situatie te komen?
Tip 2. Doe eens iets nieuws
Onderneem eens een activiteit die je altijd al had willen doen of waar je lange tijd niet aan toe kwam. Ga eens wandelen in een omgeving die je niet kent, luister een inspirerende podcast, zoek op netflix een interessante documentaire, bezoek eens een lezing of schrijf je in voor een interessante webinar. Elke keer wanneer je nieuwe dingen leert, leest of hoort, wordt je brein aangezet tot stimulatie.
Tip 3. Maak TO-DO lijstjes
Stel voor jezelf eens twee lijstjes op. Een lijst met ‘nuttige dingen’ in en om het huis en een lijst met ‘leuke dingen’. Hang deze op een plaats waar je hem regelmatig tegen komt of pak je agenda erbij en noteer momenten waarop je iets van deze lijstjes kan uitvoeren. Bij nuttige dingen kan je denken aan het inplakken van een fotoboek, het ordenen van bestanden op je computer, het uitzoeken van kasten thuis, ruimtes die je wilt rerorganiseren, spullen die je weg wilt doen of tweedehands wilt verkopen of zet jezelf eens aan die administratie die er al lang ligt. Probeer het lijstje met ‘leuke dingen’ zo concreet mogelijk te maken. Noteer hierop niet: wandelen. Maar noteer plaatsen waar je zou willen wandelen en eventueel routes, schrijf een specifieke winkel op waar je eens wilt kijken. Als je een nieuw recept wilt uitproberen schrijf dan ook op welk recept. Ook wanneer je jezelf een nieuwe activiteit wilt aanleren, schrijf je deze stappen per actie uit. Als je bijv. weer wilt vissen, is één actie naar een winkel om vispullen te kopen, de andere actie is dat je gaat vissen. Wil je leren breien, dan is de eerste stap YouTube filmpjes kijken over hoe je moet breien, breispullen kopen, patronen of voorbeelden uitkiezen op Pinterest, een hoekje in je huis inrichten waar je fijn kunt breien en de laatste stap is daadwerkelijk het breien zelf. Door acties zo specifiek mogelijk te noteren, wordt het makkelijker om je tot iets te gaan zetten. Ook het inplannen in je agenda hiervan kan heel erg helpen. Je kan dan alsnog de keuze maken om het op het geplande tijdstip niet te doen. Maar de kans is veel groter dat je het wel doet wanneer je tijd hebt geblokt in je agenda om jezelf ertoe te zettenLege momenten monden anders sneller uit in op de bank zitten met je telefoon omdat het simpelweg te lastig is om jezelf tot een actie te zetten.
Tip 4. Bepaal mijlpalen voor jezelf.
Vaak helpt het hierbij om iets schematisch aan te pakken. Wil je hardlopen weer oppakken, zoek dan een systeem wat jou stimuleert om te gaan hardlopen. Volg bijv. hardlooplessen in de buurt welke je naar een bepaald einddoel helpen of download in je Spotify app evy van de hardloopuni die je hierbij kan helpen.
Tip 5. Beloon jezelf.
Wanneer het lastig is om jezelf tot iets te zetten, kan het helpen om hier voor jezelf iets tegenover te zetten. Zie je op tegen die bootcamp les, beloon jezelf daarna met een lekker bad. Is het je gelukt om een nieuw recept uit te proberen of weer eens iets te bakken in de keuken, geef jezelf dan een compliment of maak een foto welke je met je omgeving kan delen. Heb je eindelijk die auto eens een onderhoudsbeurt gegeven, wat al heel lang nodig was, koop dan voor jezelf eens een bos bloemen of een tijdschrift. Houd het leuk en vier tussentijdse successen!
Tip 6. Bepaal acties voor verandering en pak verveling aan
Is het die baan die ervoor zorgt dat je jezelf niet voldoende geprikkeld voelt? Stel jezelf hierbij als doel acties uit te zetten. Ga het gesprek aan met je leidinggevende of ga eens op een andere afdeling praten. Maak eens een praatje met mensen in je omgeving en vraag hen, waar zij blij van worden in hun werk. Kijk eens op internet naar vacatures of plan eens een vrijblijvend gesprek met een re-integratie specialist of maak een afspraak bij Energie Herstel. Je hoeft die grote stap tot verandering nu nog niet te maken, maar oriënteer jezelf op de mogelijkheden waardoor je weer perspectief ervaart.
Als je deze tips gaat oppakken, zul je zien dat het steeds makkelijker wordt om actiever te zijn. Bovendien komt je brein door deze acties steeds meer in de herstelstand, waardoor je zult merken dat nieuwe ideeën meer vanzelf komen. Ook bewegen zorgt voor een beter zelfbeeld. Het stimuleert de aanmaak van endorfine en je krijgt er simpelweg een gezonder lijf en brein van.
Geef die bore-out niet langer vrij spel en daag jezelf uit om je talenten te benutten of uit te breiden.
Begin NU!
Vind je het fijn dat er iemand met je mee denkt? Ergotherapie praktijk Energie Herstel is gespecialiseerd in bore-out problematiek en helpt je hierbij graag.