Energie Herstel

De kracht van de ochtend!

How to make yourself stick to a routine | Commit Action

Steeds meer online timemanagement en antistressprogramma’s zweren bij de methode: “een goede en vroege ochtend routine”. Hal Elrod met het boek “The Miricale morning” schrijft hierover en ook Laura Vanderkam met het boek “What the Most Successful People Do Before Breakfast”.

Maar wat is het? Waar moet je aan denken? Wat kunnen de voordelen zijn? En hoe kun je dit zelf toepassen?  

In dit artikel ga ik je wat uitleggen over wat de methode ‘de kracht van de ochtend is’. Je hoeft het zeker niet toe te passen. Maar wie weet is het voor jou de sleutel naar grip op je dag?

Maar voordat ik dit ga uitleggen, wil ik eerst aangeven dat dit niet voor iedereen opgaat. Ben jij net uitgevallen met een burn-out? Dan is het niet zo slim om hiermee direct te starten. Wanneer je in de 2e fase zit van je herstel, kan dit wel een toevoeging zijn waar jij wat aan hebt. Wil je weten in welke fase je zit van herstel, lees dan eerst hier verder. Maar om een burn-out te voorkomen is dit zeker een effectieve methode.

Wat is het, de kracht van de ochtend?  
De achterliggende gedachte van ‘de kracht van de ochtend’ is dat het meer grip geeft op je (vrije) tijd, het zorgt voor meer ontspanning en meer productiviteit. Een vaste en vroege ochtendroutine lijkt misschien nog iets extra’s in je drukke schema. Maar dit is daar niet de bedoeling van. Het idee is dat de start van de dag wordt gebruikt om meer lucht te creëren in je leven. Je doet niks extra’s (buitenom op tijd opstaan en vroeger naar bed) maar je deelt tijd efficiënter en slimmer in en je komt toe aan activiteiten waarvan jij nu denkt dat je geen tijd hebt.

How to Establish a Daily Routine to Become Your Best Self

Wat kan het voordeel zijn van een vroege ochtend routine?
1. Je bent nog fris en helder. Je aandacht is scherp en je kunt goede beslissingen nemen.
2. Het huis is nog rustig. Op de mail en in de app gebeurt nog niks en je wordt ook nog niet gestoord door een belletje.
3. Jij kiest wat je wilt doen en je kunt aandacht geven aan activiteiten welke er gedurende de dag en de week vaak bij inschieten.

Het hele idee van het ochtendritueel is dat je eerst je lichaam en je hoofd  de tijd geeft om rustig op te starten. Pas wanneer je je hele ochtendroutine hebt doorlopen, zou je je ‘normale dag of werkdag’ moeten starten. Wanneer je van 6 tot 7 je uurtje me-time inlast (wat je ook in het weekend kunt doen,) dan houd je tijd over om ’s ochtends met je kinderen te spelen, rustig ontbijt voor ze te maken en nog even met ze te kletsen voordat ze de deur uitgaan. Je hebt hierdoor tijd voor een rondje hardlopen, een boek lezen, rustig ontbijten, frisse plannen maken of wat jij maar wilt.

Voordat je deze methode zou gaan inzetten zou je eerst eens kunnen beginnen met tijd winnen in de ochtend.

Hoe win je tijd?  
1. Verplaats activiteiten welke haast geven in de ochtend naar de avond ervoor. Denk aan de vaatwasser uitruimen, ontbijttafel dekken. Tasjes in pakken, ontbijt klaar maken etc. Hiermee skip je al een hele hoop stress momenten in de ochtend.
3. Stop met snoozen. Snoozen verstoort je natuurlijke slaap en waak ritme. De wekker geeft je een adrenaline shot net als je lijf zich opnieuw overgeeft aan slaap komt de wekker weer. Snoozen is slecht voor de kwaliteit van slaap en maakt dat je vaak vermoeider wakker wordt in plaats van dat je direct was opgestaan. En reken eens uit hoeveel tijd het je kost? Als jij tien minuten per dag snoozt. Is dit ruim een uur per week. Doe je dat 52 weken lang. Dan heb je een ruime werkweek gesnoozd. Dan had je ook heel veel andere mooie dingen kunnen doen.

Hoe kun je dit zelf toepassen?
Als je een begin maakt met een helpende ochtendroutine voor jezelf is het belangrijk dat je een plan maakt. Je wekker gaat vroeger (bedenk hoe laat jij dit wilt). Bedenk wat jij wilt doen en wat het je zou opleveren?  Wat zou jij willen doen als je 30 of 60 minuten eerder opstaat? Vind je het moeilijk om te bedenken wat hierin opties zijn? Ik heb een voorbeeldlijstje gemaakt.

Wat zou je kunnen doen?
– Fitness-oefeningen
– Hardlopen
– Lezen
– To-do lijstje maken
– Strategisch nadenken over werk
– Mediteren
– Dankbaarheidsdagboek bijhouden
– De krant lezen
– Muziek luisteren
– Een wandeling maken
– De zonsopkomst zien
– Een bad of een douche nemen
– Mail verwerken
– Genieten van de stilte
– Kwaliteitstijd met je man of je kinderen
– Gezond of uitgebreid ontbijten
– Doelen lijstje maken etc. etc.

Maar bedenk ook wat dit je oplevert. Hierdoor motiveer je jezelf en herinner je, je aan het feit, waarom je dit ook alweer wilde doen. Ook hiervan heb ik een voorbeeldenlijstje om het makkelijker te maken.

Wat kan het je opleveren?
– Je voelt je aan het begin van de dag al voldaan
– Je bent tevredener over je dagindeling
– Je ervaart ontspanning
– Je hebt een moment van optimale focus
– Je voelt je energiek
– Je bent bezig met je gezondheid
– Je inspireert jezelf
– Je motiveert jezelf
– Je haalt je doelen
– Je doet echt iets voor jezelf etc. etc.

Kom makkelijker je bed uit met een fijne ochtendroutine: 7 Tips


Wil je meerder dingen doen? Maak een plan de avond van tevoren als actie lijstje: Ik begin met een wandeling en daarna doe ik mijn mail en eet ik rustig mijn ontbijt. Zonder actie lijstje, maak je het jezelf moeilijk om het nog te bedenken wanneer je wakker wordt. En.. dit maakt de kans groter dat je daadwerkelijk vroeg je bed uitstapt.

Het is een methode die voor een aantal cliënten van mij super goed werkt. Het kan preventief werken om overbelasting te voorkomen. Maar let wel op, wanneer je uitgevallen bent, zou ik dus eerst focussen op voldoende uren slaap voordat je deze methode inzet. De kracht van de ochtend kan een gedragsverandering zijn om meer uit je dag te halen en jezelf fit te (blijven) voelen. Maar het is dus niet per se in eerste instantie een herstelmethode bij klachten.

Ga jij dit uitproberen? Succes!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *