Energie Herstel

Langdurige overbelasting en stress is geen probleem tussen onze oren maar is feitelijk een bijnieruitputting.

Elke week kom ik mensen tegen die hun stress- en overbelastingsklachten ontzettend lang hebben genegeerd. Zij hebben nooit naar hun klachten geluisterd of dit serieus genomen, tot het moment dat al hun functies uitvielen en zij zich volledig moesten overgeven aan totale rust. Waarom wachten zij zo lang? En waarom neemt men deze klachten niet eerder serieus?

Onwetendheid over burn-out problematiek is een groot probleem. Bijna iedereen die ik in mijn omgeving spreek, heeft het over een probleem tussen de oren. Maar is dit wel zo?

Een burn-out is een fysiek aantoonbaar ziektebeeld, wat eenvoudig te controleren is door iemand op cortisol te laten prikken. Echter deze test wordt vaak niet gedaan omdat de klachten die iemand ervaart, vanuit stressfactoren en levensgebeurtenissen vaak al voldoende zeggen. Daarnaast is er voor de behandeling van deze klachten helaas geen medicijn, maar helpt het veranderen van je leefstijl of het aanpakken van stressfactoren om klachten te voorkomen.

Tijd voor uitleg en educatie. Een burn-out is feitelijk een bijnieruitputting. Als ik dat uitleg, is dit voor veel mensen vaak ineens wel acceptabel. Als dit mensen kan helpen om eerder te luisteren naar hun klachten om die totale uitputting te voorkomen, draag ik hier graag aan bij.

Om te begrijpen hoe een burn-out ontstaat moet je eerst weten hoe stress wordt ingezet. Een stressreactie ontstaat in ons brein en heeft de functie om onszelf in levensbedreigende situaties te kunnen redden. Wanneer er bijvoorbeeld een beer achter je aan zit, is deze stressreactie heel zinvol. Dit stelt je in staat om, ondanks een gebroken been, te vluchten in een dergelijke situatie.

In deze hedendaagse maatschappij hebben we veel beren op de weg, maar geen fysieke beren. Toch maakt ons brein hiervoor dezelfde reactie aan.

Stress in ons brein wordt ingezet door de amygdala. Dit is het hersengebied welke een grote rol heeft bij het ontstaan en herkennen van emotionele herinneringen. Deze kern wordt geactiveerd wanneer er in het heden een gebeurtenis optreedt die een overeenkomst vertoont met een emotionele herinnering eerder in je leven. Op het moment van een stresssituatie activeert de amygdala het alarmsysteem (de HPA-as) waardoor een stressreactie in het lijf en het hoofd in gang wordt gezet.

Wanneer de amygdala alarm heeft geslagen maakt de hypocampus (een ander hersengebied) het hormoon CRH aan en de hypofyse (weer een ander deel in je hersenen) het hormoon ACTH. Deze beide hersengebieden staan in verbinding met je bijnieren, waarin in een razend tempo deze twee hormonen samen komen. In de bijnieren worden deze twee hormonen omgezet in cortisol. Het hormoon cortisol wordt vanuit je bijnieren door je hele lijf gepompt. Je lijf en je hoofd komen in een staat van hoge alertheid. Je hartslag gaat omhoog, je ademhaling, je paraatheid maar ook je immuunsysteem gaat omlaag (dat gebroken been heeft nu geen prioriteit) en je komt in de overleefstand te staan.

Heel zinvol in levensbedreigende situaties. Maar niet helpend wanneer je brein ook op deze manier reageert in situaties waarbij jij niet hoeft te vluchten voor je leven. Dit verklaart waarom jij onder langdurige stress zwakker bent, vaak minder goed herstelt van blessures of griep. Maar ook waar jouw bijnieruitputting vandaan komt.

Dus wanneer iemand je vraagt naar dat probleem tussen je oren, verwijs jij ze naar jouw bijnieruitputting. Als dit je helpt, zodat jij je klachten eerder serieus neemt, graag gedaan!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *