Energie Herstel

De ontdekking van Binaural Beats: Een duik in de werking en de toepassing.

Binaural beats zijn de laatste jaren steeds populairder geworden als een hulpmiddel voor ontspanning, focusverbetering en slaapoptimalisatie. Maar hoe werken deze auditieve sensaties en welke voordelen kunnen ze bieden? In deze blog vertel ik over de wereld van Binaural beats en over de fascinerende werking ervan op ons brein.

Wat zijn Binaural beats?

Binaural beats zijn auditieve illusies die ontstaan wanneer twee verschillende tonen met een lichte frequentievariatie worden afgespeeld: één in je rechter- en één in je linkeroor. De hersenen nemen deze twee tonen waar als een enkele, pulserende beat. Als bijvoorbeeld een toon van 200 Hz in het ene oor wordt afgespeeld en een toon van 240 Hz in het andere, zullen de hersenen een binaurale beat van 40 Hz waarnemen (zie in het figuur hieronder).

Het brein “hoort” dus een derde toon, die we we binaural beat noemen. Deze beats worden vaak gebruikt als hulpmiddel voor ontspanning, concentratie, slaapverbetering en andere mentale en fysieke doeleinden.

Hoe kun je Binaural beats inzetten?
Om de voordelen van Binaural beats te ervaren, is het essentieel om een rustige omgeving op te zoeken en een koptelefoon te gebruiken. Experimenteer met verschillende nummers en ontdek welke het beste bij jou passen. Begin met een kort moment en observeer hoe je lichaam en geest reageert. Bedenk ook met welk doel je het zou willen inzetten bijv. voor stressvermindering, het verbeteren van de slaapkwaliteit of voor het bevorderen van studie of werkprestaties. Experimenteer met wat hierin voor jou werkt. Hoewel het onderzoek naar Binaural beats nog in de beginfase verkeert, zijn er veelbelovende studies die wijzen op positieve effecten. Maar zoals dat bij alles werkt, voel vooral of het iets is waar jij wat aan hebt en wat wel of niet bij jou past. Het is het proberen waard.

Frequenties en effecten
Door het beluisteren van Binaural beats kan je brein in verschillende fases komen.

Binaural beats functioneren op verschillende frequenties met elk hun eigen effect op het brein. Er zijn vijf verschillende categorieën in frequentiepatronen. Elke frequentie is gekoppeld aan de verschillende niveaus in hersengolfactiviteit.

– Gammapatroon (30 – 50 Hz)
Gamma golven hebben de hoogste frequenties van hersenactiviteit. Welke worden geassocieerd met cognitief functioneren op hoog niveau, zoals perceptie, geheugen en bewustzijn.

– Bètapatroon (14-30 Hz)
Deze frequenties zijn langzamer dan gammagolven, maar sneller dan alfagolven. Ze worden geassocieerd met focus, concentratie, alertheid en verbeterd geheugen. Kortom actieve alertheid en concentratie.

– Alphapatroon (8-14 Hz)
Deze frequenties zijn juist weer langzamer dan bètagolven en worden geassocieerd met ontspanning en een gevoel van welzijn. Luisteren naar binaural beats in de frequentie van alfagolven wordt in verband gebracht met stressvermindering en verbeterd leervermogen. Kortom ontspannen alertheid.

– Thètapatroon (4-8 Hz):
De hersenen produceren Thètagolven in stadium 1 van de slaap en tijdens de REM-slaap. Thetagolven worden geassocieerd met verbeterd geheugen, verhoogde creativiteit, meditatie, slaap en dromen.

– Deltapatroon (0,5-4 Hz):
Deze frequenties zijn het langzaamst. De hersen produceren deltagolven als je overgaat naar diepere slaapstadia. Deltagolven worden ook in verband gebracht met verminderde ontstekingsreacties, verbeterde genezing, diepe slaap en herstel.

Waar te beluisteren
Je kunt binaural beats gratis vinden op platforms zoals Spotify en YouTube. Er zijn ook gratis apps beschikbaar, zoals ‘Atmosphere: Binaural Therapy Meditation’, ‘Brain Waves Binaural Beats’ en ‘Meditation Moments’. Betaalde versies van deze apps bieden een reclamevrije ervaring. Let bij het luisteren op de frequentie, zodat je zeker weet dat het de gewenste effecten heeft voor jouw specifieke doel. Een Spotify-afspeellijst die je kan gebruiken is ‘Energie Herstel – Binaural Beats’.

Hoe te gebruiken

Het gebruik van een koptelefoon is noodzakelijk om het effect van binaural beats te ervaren, aangezien je in elk oor een andere toon moet ontvangen. Je kan de muziek ook op een algemene box beluisteren maar hierdoor gaat het effect qua frequenties en fases op breinniveau verloren. Ondanks dat kun je Binaural beats op een box ook als rustgevend ervaren.

De inzet van Binaural beats is in opkomst en de effecten worden momenteel verder onderzocht. Het is een mooie tool om in te zetten ons mentale welzijn te bevorderen. Of je nu op zoek bent naar ontspanning, focusverbetering of slaapoptimalisatie, Binaural beats kan een waardevolle aanvulling zijn op je dagelijkse routine.

Experimenteer, ontdek en geniet!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *