Energie Herstel

De nervus vagus: de belangrijkste zenuw van ons lijf welke vaak het probleem én de sleutel vormt naar jouw herstel

De Nervus vagus, waar loopt deze zenuw? Waar dient deze voor? En hoe kun je klachten verklaren vanuit een verstoorde nervus? Inzicht in de werking van de nervus vagus vormt vaak een belangrijke sleutel naar uiteindelijk herstel.

Wat is de Nervus vagus en waar ligt deze?
De nervus vagus, ook wel de tiende hersenzenuw genoemd, is de belangrijkste zenuw in het menselijk lichaam. Deze zenuw ontspringt in het onderste deel van je hersenen (de hersenstam), loopt door je stembanden, longen, hart, maag, milt en lever, je spijsverteringsorganen en eindigt in je dikke darm.

De nervus vagus communiceert twee kanten op: van het brein omlaag naar je lijf, maar ook vanuit je lijf omhoog naar het brein. Voortdurend worden er boodschappen over en weer gestuurd om zowel je brein als je lijf te voorzien van de juiste informatie over wat er speelt.

De functie van de nervus vagus
Omdat de hersenstam, het hart, de longen, de maag en de darmen door middel van deze zenuw met elkaar verbonden zijn, heeft de nervus vagus invloed op belangrijke processen in ons lijf. De nervus vagus reguleert je hartslag en bloeddruk, je spijsvertering, je ademhaling maar heeft ook invloed op je AAN en UIT knop. Of terwijl de twee onbewuste processen (je orthosymaptisch systeem en je parasympatisch systeem). Waarbij het orthosympatisch systeem het lichaam aanstuurt als er een activiteit van het lichaam wordt verwacht. En het parasympatisch systeem het lichaam en de organen aanstuurt als het lichaam moet herstellen.

Omdat de nervus vagus communiceert via je lijf naar je brein en andersom, staat alles continue met elkaar in verbinding. Wanneer het brein een signaal afgeeft dat er gevaar dreigt zorgt de nervus vagus ervoor dat de hartslag omhoog gaat, dat de spijsvertering wordt vertraagd (dit is namelijk ondergeschikt in een stresssituatie), je ademhaling gaat omhoog en je herstellend vermogen gaat omlaag. Maar ditzelfde geldt ook andersom. Als je hart, longen, darmen of andere organen een verstoring aangeven, wordt hetzelfde in werking gesteld waarmee het hele systeem in de ‘vlucht-stand’ komt te staan hetgeen klachten kan veroorzaken.

Het belangrijkste onderdeel van de nervus vagus is het parasympatisch systeem. Het systeem dat verantwoordelijk is voor het bevorderen van rust en herstel. Het zorgt voor ontspanning, het vertraagt je hartslag en het reguleert je spijsvertering, het neemt de juiste voedingsstoffen op en reguleert een juiste balans in de darmflora en laat onze voortplantingsorganen functioneren.

Wanneer de nervus vagus optimaal functioneert noemen we deze staat homeostase. Dit verwijst naar het evenwicht en stabiliteit van interne fysiologische processen.

Homeostase wordt kortdurend verstoord bij (kortdurende) ziekte of een acute stresssituatie. ‘Overleven’ heeft dan voorrang. Wanneer het lijf dit virus of deze stress heeft doorgemaakt kan het vanzelf weer terugschakelen naar de juiste stand.

Bij langdurige verstoringen werkt dit anders. Wanneer het lijf of het hoofd continue signalen blijft afgeven dat er iets disfunctioneert kan het zo zijn dat de nervus vagus alleen nog maar in het orthosympatisch systeem komt te functioneren en hiermee de UIT-knop (het parasympatische systeem) niet meer automatisch kan vinden.   

Hoe kunnen langdurige verstoringen ontstaan?
– bij langdurige ziekte
– bij langdurige ontstekingen
– bij (post) virale virussen
– bij langdurige stress
– als gevolg van trauma
– overactiviteit van lichaamsbeweging (overtraind zijn)
– langdurige blootstelling aan, voor het lijf, Toxische stoffen (dit kunnen gifstoffen zijn, koffie, alcohol, nicotine, suiker, vet, varkensvlees maar ook intoleranties zoals gluten en lactose)
of een combinatie van deze verstoringen

Denk jij dat bij jou de nervus vagus is verstoord?
Dan is hierin inzicht hebben de eerste sleutel naar herstel.

Wil jij weten hoe jij je nervus vagus kunt resetten of kalmeren? Lees dan hier verder.


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *